Nowe, dobre soave w Vintage

W sklepie i restauracji Vintage pojawiły się nowe wina: Soave i Valpolicella wytwarzane przez rodzinę Vincentini. Wprawdzie Podobało nam się Soave od Roncolato, jednak nowy wybór Basi Lejkowskiej podnosi poziom co najmniej o stopień wyżej.

Produkowane w Veneto na masową skalę Soave nie jest winem, które często wywołuje żywsze bicie serca. Zwykle pozostaje anonimowe, produkcja skoncentrowana jest w dużych spółdzielniach, w oparciu o kupowany od winogrodników surowiec. Przeważa nastawienie na ilość nie jakość. Zdarzają się wyjątki, jednym z nich jest rodzina Vincentini. Winnica liczy 20 ha, obecnie pracuje czwarta generacja winiarzy, własne wino produkowane jest od 1994 roku. Uprawiane szczepy to główne biała Garganega i czerwona Corvina. Garganega jest szczepem późno dojrzewającym, plennym, wymagającym ograniczania zbiorów, co jest kluczem do osiągnięcia jakości. Inne stosowane zabiegi to ręczne zbiory, selekcja gron, delikatne wyciskanie moszczu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Soave DOC Terre Lunghe (Garganega, Trebbiano di Soave) – nuty owocowa (agrest, dojrzałe jabłko, gruszka, w końcówce migdały), dość pełne, główne cechy to koncentracja, przemyślana konstrukcja i elegancja. Wiosenna sałatka (seler naciowy, rzodkiewka, sałata) podkreśliła owocowość Soave.
Soave Superiore DOCG Il Casale (Garganega) – wino z lokalizacji “grand cru” oferuje podobne walory w spotęgowanym wydaniu; większa koncentracja, mocniejsza budowa, bardziej mineralna faktura, maślana tłustość (nie wynikająca z użycia beczki), migdałowa końcówka. O jego klasie świadczy reakcja na utlenienie, mieliśmy możliwość porównania butelki świeżo otwartej i odkorkowanej dzień wcześniej. Dostęp powietrza sprawił, że wino złagodniało, agrestowo-kwiatowe aromaty ustąpiły miejsca miodowo-melonowym, dojrzałego agrestu, pigwy, nutom korzennym. Do wina podana została polędwiczka wieprzowa macerowana w ziołach (rozmaryn, tymianek), kluseczki, sos warzywny. Bardzo udane połączenie czerwonego mięsa z białym winem o wystarczająco mocnej strukturze, które bez problemu można powtórzyć u siebie w domu.
Valpolicella DOC Boccascalucce (Corvina, Rondinella) – wino stosunkowo lekkie, kwasowe, w beczce spędziło tylko 2 miesiące co pozwoliło  zachować owocowy (czereśnie, truskawka, porzeczka, liść porzeczki) charakter.
Valpolicella DOC Superiore (Corvina, Corvinone, Rondinella) – wino ładnie zrównoważone, ma swój ciężar i koncentrację, oprócz czereśni pojawia się aromat miodowo-figowy. Testowaliśmy obie Valpolicelle w połączeniu z półgęskiem w słodko-kwaśnym sosie z czarnej porzeczki, granatu i żurawiny. Lżejsza Valpolicella DOC Boccascalucce podkreśliła delikatny smak mięsa nie dominując go. Cięższa, pełniejsza Valpolicella DOC Superiore świetnie współgrała z sosem.

Recioto di Soave DOCG – ponownie garganega, tym razem jako wino słodkie z winogron podsuszanych w skrzynkach (podobnie wytwarzane jest amarone); miodowo-owocowe, nie przesadzone (tylko 20 g/l cukru), bardzo przyjemne. Świetne z bezą, sosem kawowym i mascarpone.

Wina prezentowała odpowiedzialna za produkcję Francesca Vincentini, i to był mocny początek obecności tej winnicy w Polsce. Każda etykieta w swojej kategorii jest bardzo dobra. Wybrane wina – Soave DOC Terre Lunghe, Soave Superiore DOCG Il Casale, Valpolicella DOC Boccascalucce można zakupić w sklepie i restauracji Vintage w Krakowie (Rynek Główny 45).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

One thought on “Nowe, dobre soave w Vintage

  1. Pingback: Małopolska na talerzu, Europa w kieliszku | Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s