Wina pomarańczowe w Stoccaggio

Zaskakujące, nieoczywiste, kontrowersyjne. Wine bar Stoccaggio podjął się niełatwego zadania, by przekonać swoich bywalców do win pomarańczowych. Czym są wina pomarańczowe? W uproszczeniu to wina wytwarzane z gron białych winifikowane na sposób win czerwonych, poddawane długiej maceracji ze skórkami, pestkami i niekiedy szypułkami. Sposób wytwarzania powoduje, że zatracają część cech charakterystycznych dla win białych (świeżość, aromaty cytrusowo-jabłkowe), a zyskują nowe (kolor herbaciany lub bursztynowy, odmienne aromaty, taniny). Ciekawie o winach pomarańczowych mówiii zaproszeni goście: Joseph di Blasi (Naturaliści) i Stefan Liperovski (Lipowa 6F/ Krako Slow Wines).

Andert Erich G’mischter Sotz 2014 – 7 dni maceracji na skórkach dało wino wytrawne, pełne owocu (dojrzałe cytrusy, gorzka pomarańcza, skórka pomarańczowa, pigwa, także ostra papryka, drewno cyrowe), lekkie (11% alk.), z niskimi taninami, w końcówce nieco trawiste; dobre w swoim stylu.
Tarjanyi Pince Voroscsuhas 2012 – kolor miedzianoróżowy, w nosie landrynki truskawowe i wiśnie, niezbyt złożone, w ustach wychodzi alkohol, brak równowagi.
Schuchmann Kisi 2012 – dobry przykład gruzińskiego wina z kwewri, wytworzone metodą kachetyńską, tzn. winifikacji poddano moszcz ze skórkami i szypułkami; wprawdzie początkowo pokazało zapachy rolnicze, po chwili ładnie otworzyło się pokazując suszone owoce, pomarańcze, morele, zioła i przyprawy (goździki, cynamon, kardamon); piękno wino ze swoją złożonością, intensywnością, w smaku cierpkie (drobne taniny), z długim finiszem.
Lusenti Bianca Regina 2009 – wino z późnego zbioru, kolor bursztynowy, nieczywiste aromaty i takiż smak, wyraźne nuty beczkowe; bardziej podobał nam się testowany przy innej okazji rocznik 2008.
Draga Miklus Natura Art  2009 – wino 6-letnie (z czego 4 lata na osadzie) okazało się zadziwiająco energiczne i świeże, w ustach intensywne, dominują zielone orzechy włoskie, nuty pieprzno-paprykowe; duży potencjał, wciąż może wiele zyskać z upływem czasu.

Amiran Vepkhvadze Krakhuna 2013 – drugie gruzińskie wino z kwewri, dla odmiany wytworzone metodą imeretyńską, tzn. winifikacji poddano moszcz z niewielkim 10% dodatkiem skórek, bez szypułek; w nosie orzechy, herbata, miód, suszone owoce; w ustach taniczne, szorstkie, wręcz chropawe.

W Polsce udane wina pomarańczowych wyszły spod ręki Wacława Matloka z Winnicy Pod Dębem (obecnego na degustacji), niestety w ilościach tak skromnych, że tylko nieliczni mieli możliwość ich skosztowania. W tym roku kwewri zakupiła Winnica Płochockich, na wina przyjdzie poczekać kilka lat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s