Chrobotek górą!

Chrobotek, niepozorny grzyb porostowy, został symbolem kuchni lokalnej, osadzonej w tradycji, a jednocześnie nowoczesnej. Kuchni pomysłowej, bazującej na miejscowych produktach, a przy tym zwyczajnie smacznej. Do tego dobrze komponującej się z małopolskimi winami. Wszystko za sprawą Restauracji Biała Róża i dwóch szefów kuchni: Łukasza Cichego (Biała Róża) i Aleksandra Kotarby (Bottiglieria 1881). Warsztaty kulinarne na cztery ręce i dwóch winiarzy (Robert Zięba z Winnicy Kresy oraz Rafał Stec z Winnicy Rodzny Steców) zoorganizowało stowarzyszenie Kobiety i Wino w ramach Małopolskiej Jesieni Enologicznej.

Menu:

Aperitif: Kresy Jura!Sic! 2014, wino mocno kwasowe, surowe w wyrazie, szczupłe, pobudzające ślinianki.

Pstrąg wędzony na miejscu, galaretka z porzeczki z drobinami skórki pomarańczy, szara reneta, nasturcja + Kresy Solaris Oksford 2014, wino pełniejsze o mocniejszej strukturze, z delikatnym siarkowym niuansem ładnie połączyło się z pachnącym dymem pstrągiem.

Grasica, miód pitny, puder z orzecha włoskiego, sos waniliowy, skorzonera + Kresy Regent Rose 2014. Dobre i ciekawe wino (truskawka, malina, czerwona porzeczka, liść czarnej porzeczki, czarny pieprz, mokry kamień) okazało się zbyt wytrawne (kwasowe) dla maślanej i słodkiej grasicy, lepszym wyborem byłby pełniejszy solaris z delikatnym cukrem resztkowym.

Żołądki gęsie, kluski śląskie, czips z kaszy krakowskiej, czips z jarmużu, sok z dzikiego bzu, sos na bazie krwi gęsiej + Winnica Rodziny Steców Rogento Cuvee 2014. Miękkie, ale sprężyste żołądki z owocowym sosem i lekkie, rustykalne wino (Rondo i Regent) tworzyło dobraną parę.

Sarnina, mus z aronii, chrobotek, czekoladowy puder + dwa wina z Winnicy Rodziny Steców Leron Cuvee 2014  oraz Roch Cuvee 2014. Dodatki sprawiły, że zyskał na smaku mniej wyrazisty Leron (Rondo i Leon Millot). Delikatnie wysmażony, różowy stek lepiej współgrał z bardziej tanicznym i kwasowym Rochem (Rondo i Marechal Foch).

Galaretka z pigwowca, sos ze slonego toffi, czips ze słonecznika i mleczna granita z dodatkiem tymianku. Deser dla którego, (nie ujmując nic innym daniom) warto było przyjść.

Wyrazy uznania dla obu szefów kuchni. Biała Róża przesuwa się wysoko w nieformalnym rankingu krakowskich restauracji.

 * Chrobotek objęty jest częściową ochroną, do celów kulinarnych został wykorzystany chrobotek pochodzący z hodowli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s