Ogrody Wina 2015

Niezbyt zręcznie jest po raz kolejny pisać, że Ogrody Wina w Dworze Sieraków to największe (poza targami Enoexpo, które są wydarzeniem branżowym), najładniejsze i jedno z najciekawszych wydarzeń winiarskich w regionie krakowskim. Niestety na horyzoncie nie widać innych wydarzeń o porównywalnej skali i klasie.

Dwór w Sierakowie od kilku lat konsekwentnie buduje swoją markę, jako miejsca nawiązującego do najlepszych wzorów tradycji ziemiańskiej: gościnności, znakomitej kuchni opartej na własnych bądź lokalnych produktach, dbającego o tradycję a jednocześnie otwartego na świat i inspirującego. Coroczna prezentacja portfolio Domu Wina, czyli salon degustacyjny dla klientów i przyjacioł firmy dobrze wpisuje się w ten trend. Ogrody Wina swoim charakterem, rozmachem i niewymuszoną elegancją dobrze pasują do Sierakowa. Głównym mankamentem Ogrodów jest ich nadmiarowość: 34 stoiska producentów, ponad 170 win, kilkunastu gości specjalnych, siedem degustacji mistrzowskich – nie do ogarnięcia w jedno popołudnie. Skoro byłem zmuszony wybierać, to wybrałem degustacje komentowane.

Abadía Retuerta to winiarnia ulokowana w XII-wiecznym opactwie na brzegu rzeki Duero. Winnice położone są na wypłaszczeniu w dolinie Duero, od północy graniczącym z 200-metrowym uskokiem mesety kastylijskiej. Charakter win zdeterminowany jest przez położenie: mieszane erozyjno-sedymentacyjne gleby, wysokość nad poziomem morza pomiędzy 725 a 850 m, surowy i suchy kontynentalny klimat. Lokalizacja poza granicami apelacji DO Ribera del Duero ma zalety – można stosować własne zasady i reguły bez oglądania się na przepisy apelacyjne. Surowe, kontemplacyjne otoczenie byłego klasztoru współgra z wymagającym, restrykcyjnym podejściem do produkcji wina, które skrótowo można opisać jako dążenie do perfekcji na każdym etapie i dbałość o szczegóły. Składa się na to: dobór odmian, szczegółowe monitorowanie poszczególnych fragmentów winogradów, ręczne zbiory, stoły sortujące, naturalne drożdże z własnej hodowli, oddzielna winifikacja gron z każdej z 54 działek, naturalna regulacja temperatury. Cały proces przebiega grawitacyjnie bez użycia pomp, z zastosowaniem unikalnego rozwiązania polegającego na windowaniu do góry zbiorników z winem po każdym procesie. Najważniejszym szczepem jest oczywiście tempranillo (70% powierzchni upraw), w dalszej kolejności cabernet sauvignon, merlot, syrah, ale też niespotykane nad Duero Petit Verdot i szczepy białe: sauvignon blanc i verdejo.

Abadía Retuerta uważane są za jedne z najlepszych win hiszpańskich. W pionowej degustacji próbowaliśmy po trzy roczniki dwóch win: Selección Especial 2009, 2010, 2011 (T75%, CS15%, S10%) oraz Pago Negralada 2003, 2010, 2011 (T100%). Na tych przykładach można było prześledzić wpływ, jaki miała pogoda w kolejnych rocznikach oraz jak z wiekiem zmienia się kolor i nuty zapachowe, wino dojrzewa, łagodnieją taniny. Selección łączy zapach i smak czerwonych owoców, główni czereśni (tempranillo), nuty przyprawowo-ziolowe (cabernet saivignon) i czarne owoce (syrah).W dobrym roczniku jest szerokie i bogate, w gorszym pieprzno-ziołowe. Pago Negralada to poważne wino, bardziej intensywne i taniczne niż Selección. Dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego, który dodał aromatów tytoniowych i czekodadowych, które z wiekiem przeszły w nuty zwierzęce, cedru, skóry. Wina dużej klasy, świetna degustacja poprowadzona przez Kristell Monot.

Druga degustacja mistrzowska w której uczestniczyłem zatytułowana była Legendy winiarskiego świata. Zestaw win imponujący: Mersault 2009 (AOC Mersault),  Amon Ra 2012 (Barossa Valley), Domaine Grand Veneur Les Origines 2010  (AOC Châteauneuf du Pape), Faustino Amarone della Valpolicella 2009 (DOCG Amarone della Valpolicella), Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande 2005  (AOC Pauillac 2-me Grand Cru Classé), Pesquera Millenium Reserva 2002 (DO Ribera del Duero). Nie ma potrzeby komentować tej klasy win, dość powiedzieć, że spełniły wysokie oczekiwania uczesników spotkania, tym bardziej że towarzyszyły im osobiste refleksje i wspomnienia prezesa Domu Wina Pawła Gąsiorka.

Kolejne Ogrody Wina wprawdzie dopiera za rok, ale już 19 lipca następne “ogrodowe” wydarzenia w Dworze Sieraków, czyli slowfoodowy piknik w cieniu wiekowych lip. Będą ryby z podkrakowskich akwenów, ślimaki z Winiar, tradycyjne chleby, sery, cydry i wina polskie. Gorąco polecam.

foto: Dorota Zaleska i Piotr Rudziewcz

IMG_0005 IMG_0007 IMG_0010 IMG_0014 IMG_0015 IMG_0026 IMG_0028 IMG_0029 IMG_0030 IMG_0031 IMG_0035 IMG_0037 IMG_0038 IMG_0043 IMG_0057

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s