Eksperci w Szkole Sommelierów

Instytucja edukacyjna powinna mieć w swojej ofercie, oprócz kursów podstawowych, propozycje zajęć dodatkowych – uzupełniających i poszerzających wiedzę zdobywaną na regularnych zajęciach. Krakowska Szkoła Sommelierów, poza kursami WSET i wiedzy o winie, proponuje udział w grupie degustacyjnej, cykl wykladów specjalistycznych a w przyszłości również wyjazdy studyjne. Wykłady ekspertów (dostępne dla wszystkich zainteresowanych) poświęcone są związanym z winem zagadnieniom szczegółowym, dotychczasowe spotkania:

Agnieszką Wyrobek-Rousseau “Wady wina” 

Czołowa polska enolog Agnieszka Wyrobek-Rousseau, absolwentka Uniwersytetu w Montpellier we Francji. Pracowała  w dużych przetwórniach, produkujących miliony litrów wina rocznie (Cave Cooperative de St.Georges d’Orques (Francja), Rapaura Vintners Ltd (Nowa Zelandia),Cave Cooperative de Condom (Francja), Producteurs Plaimont (Francja), Vinzavod Myskhako (Rosja). Od 2005 roku pracuje jako enolog-konsultant, pomagając winiarzom podnosić jakość ich win. Doświadczenie poparte jest wieloma (około 200) medalami na konkursach winiarskich na całym świecie, które zdobyły zrobione przez nią wina.

Grzegorz Gajos „Wino i zdrowie” 

Dr hab. nauk medycznych. Pracuje jako kardiolog w Klinice Choroby Wieńcowej i Niewydolności Serca Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jego zainteresowaniami zawodowymi są kardiologia interwencyjna, a naukowymi wpływ składników zdrowej diety (kwasy wielonienasycone omega-3, wino) na choroby sercowo-naczyniowe.

Wojciech Bosak “Sekrety terroir – jak klimat, topografia i gleby wpływają na jakość i charakter wina oraz skąd się biorą w winie mineralne smaki”

Jeden z założycieli Polskiego Instytutu Winorośli i Wina, gdzie od 2003 roku pracuje jako członek zarządu. Regularnie prowadzi szkolenia dla winogrodników i winiarzy. W ramach działalności instytutowej wydał publikacje o uprawie winorośli i produkcji wina. Zajmuje się projektowaniem winnic oraz doradzaniem przy organizacji produkcji, marketingu i enoturystyki w gospodarstwach winiarskich. Laureat nagrody Grand Prix Magazynu Wino 2013 dla promotora kultury wina w Polsce.

Przeczytaj rozmowę z Moniką Bielką-Vescovi, właścicielką Szkoły Sommelierów Chcesz wiedzieć więcej – ucz się!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

One thought on “Eksperci w Szkole Sommelierów

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s