Manana Bistro

Peregrynacji po Śląsku ciąg dalszy. Pisałem już o Strefie Kultury w Katowicach i kapitalnej siedzibie NOSPR. Po wrażeniach kulturalnych pora na coś zmysłowego. Około 15 min. jazdy samochodem dzieli centrum Katowic od drugiego miejsca, które chcę polećić, czyli Mańana Bistro & Wine Bar (Chorzów, ul. Wolności 15). Rządzi tu Przemek Błaszczyk, jeden z najbardziej cenionych i modnych szefów młodego pokolenia. Lokal niezbyt wielki, w charakterze bistro, bez zbędnego zadęcia. Kuchnia jest autorska, sezonowo-produktowa, której smaczku dodają zaskakujące połączenia i wyrafinowana technika. Polecamy wszystkie dania, na nas największe wrażenie zrobiło kilka. Gravlax – surowy łosoś marynowany przez dwie doby, podany z lodami chrzanowymi i ziemią pumperniklową. Sałatka z jajkiem i kaszanką, płynne żółtko zostało zapieczone w kaszance i obtoczone chrupiącą skorupką, dodatki to jarmuż, skorzonera, burak, ser Kozia Rura i czarnuszka. Ozór wołowy mięciutki i soczysty, dodatki to musztarda gruszkowa, smażone kapary, szara emulsja. No i desery: fondant czekoladowy – gorąca, płynna czekolada kryjąca w sobie ser Frontiera Blue Jersey, całość zamknięta w cieście muffinkowym + sorbet z buraka.  Intrygująca kakaowa beza, dodatki: mus z mascarpone, porzeczki w syropie, liofizowana malina, konfitowany fenkuł.

Gorąco polecam lokal, zachęcam również do poznawania Śląska, krakowian zamkniętych w pierścieniu Plant czeka tutaj wiele miłych zaskoczeń.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przemek Błaszczyk na krakowskim Kleparzu, warsztaty podczas Najedzeni Fest! Po ziemniaki (wrzesień 2014)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s