Szkoła Praktycznego Winiarstwa

OLYMPUS DIGITAL CAMERASzkoła Praktycznego Winiarstwa to efekt współpracy winiarzy, enologów i specjalistów najwyższej klasy z Polski, Francji i Niemiec. Powstała z inicjatywy Piotra Jaskóły – winiarza od lat zaangażowanego w prace nad uproszczeniem prawa winiarskiego w Polsce i Agnieszki Rousseau-  enologa z doświadczeniem dwudziestu pięciu sezonów zdobytym w winiarniach i winnicach na obu półkulach, która już od osiemnastu lat angażuje się w upowszechnianie wiedzy o winie w kraju.

Pomimo niezbyt sprzyjającego prawa, coraz więcej osób zakłada winnice.  Do tej pory w Polsce nie było jednak możliwości nauki zawodu winiarza. Pojawiały się kursy dotyczące wybranych zagadnień, nikt jednak nie oferował całościowego programu przygotowującego do samodzielnego prowadzenia winnicy i produkcji wina w warunkach polskich. To właśnie za cel postawili sobie twórcy Szkoły Praktycznego Winiarstwa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nacisk położony jest zdecydowanie na praktyczną stronę edukacji. Oczywiście nie zabraknie niezbędnej teorii, ale kiedy tylko to możliwe, wykłady zastępowane będą przez seminaria i ćwiczenia. Na potrzeby szkoły powstała eksperymentalna winnica, w której uczniowie będą zapoznawać się z technikami szkółkarstwa, uprawy, mechanizacji i ochrony roślin. Eksperymentalny winograd podzielony będzie na 3 części, prowadzone równolegle w systemie konwencjonalnym, ekologicznym i biodynamicznym, aby umożliwić absolwentom świadomy wybór.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUczniowie szkoły będą uczestniczyć nie tylko w każdym z etapów wytwarzania wina, ale również cydru i piwa. Dla absolwentów przewidziana jest możliwość wyjazdu na staż do renomowanych producentów wina we Francji. Program nauczania, m.in.:

  • jak posadzić krzewy, wyregulować opryskiwacz, dobrać środki ochrony roślin,
  • jak pielęgnować rośliny, kiedy zbierać owoce i jak je przetwarzać,
  • jak dobrać odpowiedni sprzęt, rodzaj drożdży, czy parametry fermentacji, żeby otrzymać takie wino, jakie zaplanowali,
  • jak sobie radzić w sytuacji, kiedy jakość winogron nie jest wystarczająco wysoka,
  • jak rozpoznać problemy podczas procesu produkcji i jak sobie z nimi radzić,
  • jak przebrnąć przez gąszcz przepisów polskiego prawa winiarskiego.

Okres kształcenia obejmuje pełny rok. Zgodnie z rytmem fizjologicznym winorośli zajęcia rozpoczną się końcem lutego, by przygotować uczestników do jesiennych zbiorów i przetwarzania owoców. Zajęcia będą prowadzone w weekendy w formie dwudniowych zjazdów. Zapisy na rok 2015/2016 do 10 stycznia 2015 roku, początek zajęć przewidziany na luty 2015.logoWPW2

Wykorzystano materiały prasowe Szkoły Praktycznego Winiarstwa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s