Minutolo, podwójna podróż w czasie

Moja Italia zabrała nas w podróż w przeszłość. Minutolo to endemiczny szczep z Apulii, zupełnie zapomniany w XX w., ponownie odkryty ok. 25 lat temu. Rodzina Carparelli (Winnica I Pàstini) przekonawszy się jaki ma potencjał, od kilkunastu lat przywraca ten szczep do uprawy, na świecie jest tylko 12 ha nasadzeń w rejonie Valle d’Itria.  Minutolo daje małe jagody o cienkiej złoto-żółtej skórce. Obecnie uważa się, że jest spokrewnione z moscato, a nie jak wcześniej przypuszczano z fiano.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nasza podróż w czasie miała podwójny wymiar. Nie dość że mamy do czynienia z czymś oryginalnym jak żywa skamieniałość (w rodzaju dziobaka lub okapi), to mogliśmy prześledzić ewolucję wina Rampone począwszy od pierwszego zbioru w 2003 r. do aktualnego rocznika. Była to druga tego typu degustacja minutolo w świecie, i  ostatnia z najstarszymi rocznikami. W zależności od warunków pogodowych Rampone może być świeże i szczupłe, owocowo (cytrusowo) mineralne, z dobrze zbalansowaną kwasowością (2013) lub pełniejsze, z kwasowością ukrytą za dojrzałym owocem (2012). W miarę upływu czasu staje się mniej owocowe a bardziej mineralne, ujawnia się mocna struktura (2011), przybywa aromatów dojrzałego, a nawet pieczonego jabłka, wino staje się zaokrąglone, lekko maślane (2009). W starszych rocznikach minutolo łagodnieje, ustępuje zadziorność, pojawiają się aromaty suszonych owoców (2008), także zielonych orzechów, terpentyny (2007). Wino z najstarszych roczników (2004, 2003) zachowując strukturę nabrało krągłości i  elegancji, ma bukiet dojrzałego jabłka, pieczonego tostu, nuty warzywne (koper). Szczep o dużym potencjale jeżeli chodzi o jakość oraz długowieczność, wino początkowo dobre wraz z wiekiem ujawnia zalety i staje się jeszcze ciekawsze. Jak rzadko zdarza się w czasach szybkiej konsumpcji była to degustacja oparta na niuansach, zaskakująca, świetna przygoda z ośmioma rocznikami minutolo. Nowy rocznik jest w ofercie Moja Italia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Degustowałem podczas laboratorium smaku na Terra Madre Slow Food Festival

2 thoughts on “Minutolo, podwójna podróż w czasie

  1. Pingback: Terra Madre dla winolubnych #1 | Wino w Krakowie

  2. Pingback: Przedświąteczna gorączka zakupowa | Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s