Galicja w Vintage

To moja Hiszpania – twierdzi Basia Lejkowska – nie Rioja, nie Duero, ale zielona Galicja. Stosunkowo (jak na południe) niskie temperatury, częste i obfite deszcze, duże różnice temperatur, ubogie gleby – w rezultacie otrzymujemy rześkie, kwasowe wina – czego może chcieć więcej miłośnik wina przybywający z dalekiej północy?OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Singular Galicjan Cellary to stowarzyszenie pięciu butikowych winiarni, powstałe z myślą o wspólnej promocji na rynkach zagranicznych. Dlaczego pięć – pytamy export managera Francisco Santiso – to idealna liczba, każda winiarnia ma inny produkt uzupełniający ofertę a projekt jako całość domyka się finansowo. Wszystkie pięć winnic tworzących stowarzyszenie reprezentuje podobną filozofię działania. Są to przedsięwzięcia rodzinne, o niewielkiej skali produkcji, cechujące się dbałością o każdy szczegół, począwszy od uprawy winogron (nie są skupywane), poprzez winifikację, aż po opakowanie, czyli butelkę i etykietę. Taka filozofia działania sprawdza się, nasze wina są doceniane na dojrzałych rynkach jak Belgia czy Norwegia. Planujemy ekspansję w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Stanach Zjednoczonych, a także w Polsce za sprawą Basia Lejkowska Wine Selection. Jesień to dobra pora roku na prezentację nowej oferty. Wina z Galicji mieliśmy okazję poznać podczas dwóch spotkań w restauracji Vintage: otwartej degustacji dla wszystkich chętnych oraz kolacji z menu skomponowanym pod kątem łączenia smaków z winem. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Owoce i goryczka, czyli krem z zielonego jabłka i ananasa w łódeczce z cykorii. Te same smaki odnajdziemy w Santa Maria Viñaredo Godello (DO Valdeorras), winie lekkim, raczej prostym, nieprzesadnie długim, ale jakże smacznym! Kluczem udanego połączenia jest umiarkowana ilość cykorii, która swoim intensywnym smakiem może z łatwością zdominować kompozycję.
Owoce i kwasowość, czyli grzanka z sałatką z mango i awokado, których smak podkręciły kiełki rzodkiewki oraz limonka lub cytryna (do wyboru). Wśród białych win Pena das Donas Almalarga (DO Ribeira Sacra, 100% godello) podobała mi się najbardziej; ma wyrazistą, dojrzałą kwasowość, sporo ciała, dojrzałość i złożoność.
Kremowa faktura i kwasowość, czyli pieczony szczupak w sosie chrzanowym. Virxen dos Remedios Viña Vella Blanco (DO Ribeira Sacra) to wino bogate, oleiste, pełne, aromatycznie kierujące się ku tropikom. Kwasowość pojawia się w drugim planie, akurat na tyle by zrównoważyć smak chrzanu. W składzie Viña Vella Blanco poza Godello (60%) jest Albariño (podnosi kwasowość) oraz Treixadura (dodaje struktury).
Kolagen i ostra papryka, czyli ośmiornica po galicyjsku. Stereotypowo owoce morza kojarzone są z winem białym. Bogata w kolagen gotowana ośmiornica, posypana ostrą papryką i polana oliwą sprawdziła się w połączeniu z Virxen dos Remedios Viña Vella Mencía. Znakomite wino, soczyście owocowe, kwasowe, z dojrzałymi mięsistymi taninami.
Mięso i wanilia, czyli pulpety cielęce, gotowane ziemniaki i sos z fenkułu z dodatkiem wanilii. Do wyboru mieliśmy dwa Albariño z  Adega Eidos (DO Rias Baixas): Eidos oraz Veigas. Pierwsze bardziej świeże, z wyższą kwasowością, aromatyczne (mango). Drugie, ze starych krzewów, bardziej złożone i skoncentrowane, znakomite. Oba mają wystarczająco mocną strukturę i ciężar by poradzić sobie z delikatnym czerwonym mięsem.
Dziczyzna, czyli ragout z sarniny w sosie z ciemnych owoców. Znowu dwa wina do wyboru: Santa Maria Viñaredo Mencía oraz Pena das Donas Verdes Matas Mencía. Viñaredo Mencía wita nas całą złożonością aromatów, zaczynając od morskiej bryzy, poprzez zapachy portowe, skórzane po czerwone owoce. Jest dojrzała, wyrazista, ułożona, kolejne znakomite wino. Niemal równie dobre Verdes Matas jest świeższe, bardziej owocowe i kwasowe, w zapachy przeważają ciemne owoce. W zestawieniu z dziczyzną w słodkim, zawiesistym sosie, podobnie jak przy pulpetach, lepiej wypadło wino dojrzalsze, o niższej kwasowości.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W spotkaniu uczestniczyłem na zaproszenie organizatora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s