Bor Mamor … Benye 2014

Zakończył się kolejny festiwal  Bor Mamor … Benye. Jak co roku z żalem opuszczaliśmy Erdobenye.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Festiwal profesjonalizuje się, poprawiła się organizacja, informacje dostępne są nie tylko w języku węgierskim, ale również po angielsku. Zwiększa się dostępność miejsc noclegowych. Dobrym pomysłem jest wydłużenie czasu trwania imprezy, w tym roku były to trzy dni, w przyszłych planowany jest festiwal 4-dniowy. Powinno to zachęcić gości do przyjazdu, daje czas na poznanie całego regionu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

W porównaniu z poprzednim rokiem nastąpiły przesunięcia na szachownicy zainteresowań winiarskich. W 2014 roku najmodniejszymi miejscem była winiarnia Ábrahám Pince, elitarna, butikowa, wytwarzająca po kilkaset butelek niekiedy ekscentrycznych etykiet. Nadspodziewanie dużym zainteresowaniem cieszył się Csite, mikroproducent uprawiający tylko 0,4 ha winnic. Były dwa zaskoczenia, pierwsze to zmiana estetyki u IIllésa, który porzucił ciężkie, utlenione wina na rzecz lżejszych i świeższych. Zmiana udana marketingowo, wina podobają się i pewnie dobrze sprzedają. Tyle, że kiedyś może zabraknąć “strażników pamięci” podtrzymujących tradycję tokajskich win słodkich. Drugą niespodzianką  okazały się bardzo udane wina, których wcześniej nie znałem, czyli słodka trójka od Béres: dobra Magita 2008, świetne 5 puttonowe Aszú 2006 oraz rewelacyjne  6 puttonowe Aszú  2008. Podobały się wytrawne furminty Bardon, owocowo-mineralne, atrakcyjne, dobrze pijalne. Swoją klasę potwierdzili Attila Hommona oraz Zsolt Berger (Káradi-Berger). Nieco przybladły wina Zoltána Jakaba, zeszłorocznej rewelacji. Wszystkiego nie próbowałem, więc pewnie kogoś pominąłem w tej wyliczance. Warto odnotować aktywność polskich, a właściwie małopolskich importerów. Obecni byli przedstawiciele nowosądeckiej RAFA Wino (już teraz mają duży wybór win z Tokaju), Win-ko (wina Arvayów właśnie pojawiły się w sprzedaży) czy Krakó Slow Wines (importuje wina Pendits). Należy mieć nadzieję, że współpraca polsko-węgierska będzie kontynuowana i udanie rozwijana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Festiwal miał dwa oblicza kulinarne. Z jednej strony była kuchnia wiejska, regionalna: naleśnikowe placki ziemniaczane (u Kerékgyártó), zupy fasolowo-warzywne, gulasze itp. Z drugiej jedzenie typu street food: burgery, parówki z bułką albo pita z nadzieniem podawana u Csite przez bardzo cenioną restaurację Anyukam Mondta (co tłumaczy się “Tak mama kazała” i wiąże z ciekawą opowieścią o dwóch braciach powracających z emigracji). O popularności tej restauracji przekonaliśmy się w drodze powrotnej, gdy okazało się, że wcześniejsza rezerwacja konieczna jest nawet w dzień powszedni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dla festiwalowej atmosfery ważna jest warstwa muzyczna. Słuchaliśmy świetnych koncertów Tóth Viktor Tercett (Abraham), Bújdosó Trió (Karadi-Berger), Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Duó (Bardon) i wielu innych wykonawców na dobrym poziomie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Festiwal to aktywność od wczesnego rana (bird watching) do późnej nocy (obserwacje astronomiczne). W międzyczasie można trafić na spacer architektoniczny, zwiedzanie zabytków, czytanie książek (Peter Esterhazy czytał znaną również w Polsce Harmonia Caelestis). I mnóstwo zajęć dla dzieci, co nadaje wydarzeniu rodzinny charakter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spotkamy się w Erdobenye ponownie w przyszłym roku, 13-16 sierpnia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Polecamy naszą  relację z 2013 roku Dlaczego warto polubić festiwal w Erdobenye, jak również tegoroczną relację Gabriela Kurczewskiego (Blisko Tokaju).

Do Erdobenye podróżowaliśmy na koszt własny

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s