Rafa, Trójkąt, Tokaj

Rafa – Wino to nowosądecki importer, mocno skoncentrowany na winach węgierskich, szczególnie tych pochodzących z Tokaju (więcej przeczytasz tutaj). Bistro bar Trójkąt to lokal na krakowskim Kazimierzu (ul. Józefa 30), zanurzony w klimaty środkowoeuropejskie, gdzie znajdziecie: niefiltrowany czeskie piwa, wina węgierskie, polskie wódki oraz produkty regionalne, dania i przekąski kuchni czeskiej, słowackiej, polskiej i węgierskiej. Tokaj (hmm, Tokaju w tym gronie przedstawiać chyba nie trzeba) to prestiżowy, a jednocześnie niesłychanie ciekawy region winiarski na Węgrzech. Od wieków renomę Tokaju budowały wina słodkie wytwarzane z gron zarażonych szlachetną pleśnią (Aszú). Region czyni ciekawym działalność licznego grona ambitnych i dynamicznych winiarzy młodszego pokolenia. Na degustacji zorganizowanej przez Pawła Kolorusa (Kup Sobie Wino) spotkały się trzy podmioty wymienione we wstępie – w Trójkacie degustowaliśmy wina tokajskie z importu Rafy.

untitled-83untitled-84untitled-89

Trzy etykiety pochodzą od Gróf Degenfeld, producenta średniej wielkości (35 ha winnic uprawianych organicznie). Pezsgo Furmint Extra Brut 2011 to musujący furmint wytwarzany metodą szampańską. Wino butikowe, efekt mody, która zawędrowała do Tokaju w ostatnich paru latach. Może jako wino musujące nie zachwyca pienistością oraz jakością i trwałością bąbelków. Ale to świetny furmint, bardzo “tokajski” w charakterze, pod względem bukietu, mineralności, delikatnie kremowy w smaku. Bardzo mi się podoba (99 zł w sklepie Rafy w Nowym Sączu). Tokaj Furmint 2013 to etykieta, którą Gróf Degenfeld dedykuje młodszym klientom. W typie off-dry, początkowo atakuje cukrem, po chwili pojawia się wyraźna kwasowość. Jak dla mnie słabo zrównoważone (dopiero co zabutelkowane, jest szansa, że jeszcze się ułoży), cukier skutecznie maskuje smak, całość ma uniwersalny, światowy, mało wyrafinowany charakter (37 zł). Trzecia etykieta od Gróf Degenfeld to Harslevelu Terezia 2012 – wino jednoszczepowe, z pojedynczej parceli, półwytrawne. Bardzo dobry, nietuzinkowy hars, wino tęgie, zaokrąglone, pachnące lipowym miodem i pieczonym jabłkiem (49 zł).

untitled-87

Obok win Gróf Degenfeld mięliśmy okazję poznać trzech butikowych producentów. Tokaj Nobilis Sarga Muscotaly 2013 – półwytrawny (14 g/l cukru) muskat Sarolty Bárdos (o której pisałem tutaj) pachnący lipą, kwiatami i żółtymi owocami, mineralne. Dobre wino w rewelacyjnej cenie (34 zł).untitled-91

Budaházy Szent Tamas 2011 Furmint/Harslevelu – słodkie late harvest (106 g/l cukru), o złożonym lipowo-miodowo-kwiatowym zapachu. Dobre, ale nie porywa, drugi kieliszek były już męczący (49 zł).untitled-95

Karádi Berger Selectio Furmint 2008 – wino znane i lubiane, niezmiennie mi się podoba. Pomimo swoich 135 g/l cukru resztkowego (odpowiednik aszu 5-puttonowego) jest świeże, prawie zwiewne, pije się z dużą przyjemnością (69 zł). O Zsoltcie Bergerze i festiwalu w Erdobenye przeczytasz tutaj i tutaj).

To pierwsze spotkanie z cyklu prezentującego wina tokajskie z importu Rafa -Wino – zachęcam do udziału w kolejnych. Wymienione wina są do kupienia w sklepie firmowym w Nowym Sączu, a w Krakowie w Wine Bar i Sklep Stoccaggio, w Bistro bar Trójkąt.

W spotkaniu uczestniczyłem na zaproszenie organizatora

One thought on “Rafa, Trójkąt, Tokaj

  1. Pingback: Wino musujące na Sylwestra | Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s