Malibran, tradycja i nowoczesność

Azienda Agricola MALIBRÁN to 7 ha winnic w regionie Conegliano Valdoobbiadene, posiadłość o rolniczych korzeniach, obecnie przestawiona na produkcję prosecco. Tutaj tradycja na co dzień spotyka się z nowoczesnością, spiera się z nią i współgra jednocześnie. Relacje te przeniosły się na produkcję wina, równolegle powstają dwie linie etykiet. Sottoriva to prosecco wytwarzane metodą tradycyjną, tzn. wtórna fermentacja odbywa się spontanicznie w butelce, wino jest niefiltrowane, a w butelce pozostaje drożdżowy osad. Tradycyjna metoda produkcji jest zarazem bardzo naturalną, do wina nic nie jest dodawane ani ujmowane.

untitled-84 untitled-82

Sottoriva Col Fondo NV IGT Colli Trevigiani to jedno z moich ulubionych win. Pite bez wymieszania zawartości szybko się nie znudzi. Początkowo klarowne, czyste i wytrawne w smaku, z każdym kolejnym kieliszkiem staje się coraz bardziej treściwe, a smak ewoluuje poprzez nuty drożdżowo-chlebowe aż do słodkawego posmaku martwego osadu. Tylko 49 zł w sklepie La Wina. Sottoriva Col Fondo Senza Solfiti Aggiunti 2012 DOCG Valdobbiadene to już poważna sprawa, tu nie chodzi o italian-style. Wino rocznikowe, produkowane bez użycia siarki. Ma wyższą kwasowość niż zwykła Sottoriva, jest intensywniej owocowa, ma mniej osadu. Wyrafinowane i fascynujące wino za 64 zł.

untitled-83 untitled-108

Lina nowoczesna to kilka etykiet różniących się zawartości cukru resztkowego. Bardzo delikatne, subtelne, wytrawne Ponte Ros NV IGT Colli Trevigiani (47 zł). Lekko złagodzone 5 g/l cukru Prosecco 5 Grammi Brut 2012 DOCG Valdobbiadene Prosecco Superiore (72 zł). Dalej jest jeszcze bardziej słodko, w smaku miejsce jabłek zajmuje gruszka i brzoskwinia – Prosecco Ruio Extra-dry NV DOCG Valdobbiadene Prosecco Superiore ma 10 g/l cukru (59 zł) a Prosecco Gorio Extra-dry NV DOCG Valdobbiadene Prosecco Superiore 17 g/l (59 zł). Żeby nie było wątpliwości – to są wina na wysokim poziomie, dobrze oceniane i wielokrotnie nagradzane. Tyle, że do mnie nie przemawiają tak mocno, nie wywołują emocji. Wolę mniej doskonałą, rustykalną Sottorivę.

untitled-87untitled-114 untitled-105

Bardzo udane spotkanie miało miejsce w Krakó Slow Wines/Lipowa 6E, Wina prezentował Maurizio Favrel, enolog Azienda Agricola MALIBRÁN. Wszystkie wina do kupienia w sklepie firmowym Vini e Affini czyli La Wina przy ul. Asnyka 7 w Krakowie. A na koniec najlepsze – do końca lipca 2014 czytelnicy WwK otrzymali 15% rabat na wina Malibran, przy zakupie trzeba podać hasło: “Wino w Krakowie”.

untitled-102untitled-93 untitled-94 untitled-96 untitled-95

W spotkaniu uczestniczyłem na zaproszenie organizatora

One thought on “Malibran, tradycja i nowoczesność

  1. Pingback: Wino musujące na Sylwestra | Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s