Winny Trójkąt

DSC_9652Degustacje win polskich zawsze budzą duże nadzieje, ale wiążą się też z nutką niepewności. Winiarstwo w naszym kraju cały czas się rozwija i produkowane wina są z roku na rok coraz lepsze. Pomimo, że winiarze bardzo dbają o jakość winogron i starają się przetrzymać je jak najdłużej na krzewach to wciąż występuje problem niewystarczającej dojrzałości jagód, co często skutkuje nadmierną i surową kwasowością.

Tytułowy Winny Trójkąt z województwa lubuskiego tworzą winnice trzech przyjaciół: Kingi Kowalewskiej-Koziarskiej Winnica Kinga, Krzysztofa Federowicza Winnica Miłosz i Michała Pajdosza Winnica Jakubów. Każda z winnic prezentuje inny styl, a każdy z winiarzy ma do opowiedzenia swoją jakże urokliwą historię. Wysuwana przez kolegów na czoło Kinga Koziarska produkuje wraz z rodziną wyroby na bazie winogron: konfitury, octy winne, marynowane liście winogron. Podczas degustacji mieliśmy okazję skosztować gołąbki zawijane w liście winogron z nadzieniem z ryżu i wołowiny. A sama Kinga umilała nam wieczór opowieściami z życia winnicy, m.in. jak to się stało, że winnica jest tam gdzie jest oraz co jest potrzebne, żeby wypłoszyć ptaki z winnicy.

DSC_9647Podczas spotkania zaprezentowanych zostało 9 win, każde z nich było co najmniej  dobre. Winom towarzyszyły potrawy. Cuvee Seyval idealnie połączyło się z sałatką z awokado i kurczakiem z dresingiem z sokiem pomarańczowym. Do gołąbków dobrze pasowała Aurora – oba wina z Winnicy Kinga. Zaskakującym połączeniem okazały się krewetki podane na ostro z Muscatem z Winnicy Jakubów. Ruloniki z szynką parmeńską i octem balsamicznym dobrze pokazały się w połączeniu z Cuvee Milen z Winnicy Jakubów oraz z różowym Leon Millot z Winnicy Kinga. Udane było klasyczne połączenie, jak kaczka w sosie porzeczkowym z Pinot Noir z Winnicy Miłosz. Lekko różowawy Zweigelt (Winnica Miłosz) zgrał się lepiej z samym sosem porzeczkowym. Bardzo wdzięcznym produktem okazała się ricotta z sera koziego z konfiturą z winogron (produkcji Kingi) w połączeniu zarówno z Hibernalem jak i z Siberą ( oba Winnica Jakubów).

DSC_9562Degustacji przyniosła kilka wniosków: po pierwsze jakość polskich win systematycznie wzrasta, winiarze coraz lepiej sobie radzą z wspomnianą na wstępie kwasowością. Po drugie wina polskie bardzo dobrze łączą się z jedzeniem, co dodatkowo pozwala obniżyć kwasowość, jeżeli jest to potrzebne (dla przypomnienia – kwaśna potraw obniża kwasowość wina). Po trzecie dużą i ważną rolą mają do odegrania osoby zajmujące się edukacją i promocją. Nie wszyscy są przekonani do próbowania win polskich, sporo osób zraziło się mając okazję degustować pierwsze, niezbyt udane próby naszych winiarzy. Warto pokazywać, że wino polskie jest coraz lepsze, ma swój charakter i coraz częściej nie odbiega od europejskich standardów.

DSC_9589

Degustacja odbyła się w Vintage, Rynek Główny 45

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s