Pierwsze szparagi i viognier

SAMSUNGCo prawda sezon jeszcze się nie rozpoczął, ale pierwsze szparagi pojawiły się już w Almie i trudno było przejść obok nich obojętnie. W dziale obok dokupiliśmy butelkę viognier, pomysł na kolację był gotowy. Lubimy proste jedzenie, więc szparagi zostały zapieczone pod szynką parmeńską i posypane ziołami prowansalskimi. Połączenie viognier ze szparagami należy do klasyki, sprawdziło się i w tym przypadku. Wino ma złożony bukiet z wyczuwalnymi aromatami moreli, dojrzałego melona, gruszki, mango, z czasem pojawia się akacja, a w tle mokre kamienie. Wino nie atakuje kwasowością, jest pełne, łagodne i miękkie. Aromaty powtarzają się w smaku, w ustach są jednak delikatniejsze i bardziej wygładzone. Prócz nut owocowych pojawiają się nuty warzywne, wanilia i obłuskane migdały, przebija się posmak trawy/siana. Wino jest raczej proste, nie ma co doszukiwać się tu głębi i złożoności. Za to potwierdziło swoją kulinarną przydatność. Lekko kremowa faktura wina, jego ciężar i delikatna słoność dobrze współgrały z dojrzałą szynką, świeżość aromatów podkreśliła wiosenny charakter szparagów. Viognier nie jest u nas popularnym szczepem, a szkoda, warto sięgać po niego częściej.

DSC_0243

Famille Chavin Vallis Queyras Vaucluse Viognier 

cena: ok. 35zł dostępne w Almie

Źródło wina: zakup własny

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s