Włochy w marcu

Po październikowej prezentacji włoskich spółdzielni z sektora rolno-spożywczego z ofertą eksportową wina i oliwy (zobacz Włochy – Polska 1:0), za sprawą Magazynu Wino mieliśmy okazję poznać kolejną grupę winiarni z Apulii, Toskanii, Marchii i Piemontu. Co zadecydowało, że spotkanie było udane? Mówiąc najkrócej – ludzie, miejsce, pomysł. Trafnie dobrana formuła, czyli popołudniowa kameralna prezentacja branżowa w winiarni Konfederacka 4, połączona z lunchem, co stworzyło przestrzeń dla nieformalnych rozmów B2B. Nic tak nie łączy jak dobre jedzenie i wino. Do tego wieczorne degustacje dla szerszej publiczności, w wine-barach: Stoccaggio, Konfederacka 4, Winosfera oraz w sklepie Po prostu wino … Przydało się nam trochę południowego słońca w ten zimny, marcowy dzień.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Największe wrażenie zrobiły wina z toskańskiej Piandaccoli, winiarni która postawiła sobie za cel odtworzenie szczepów autochtonicznych. Pugnitello, Foglia Tonda, Mammolo, Barsaglina to piękne, ekscytujące nazwy szczepów popularnych w okresie renesansu, później porzuconych i zapomnianych. Próbowaliśmy trzy wina: oldskulowe Cosmus Chianti DOCG 2010 (100% Sangiovese), ładnie  ułożone, wzbogacone o nuty zielne i ziołowe, z delikatnymi taninami Imprimos Roso di Toscana IGT 2010 (70% Sangiovese, 20% oraz Pugnitello, 10% Foglia Tonda) oraz Maiorem Rosso di Toscana  IGT 2010 (50% Sangiovese, 15% Pugnitello, 20% Mammolo, 10% Foglia Tonda, 5 % Colorina), w którym cztery szczepy walczą o swoje miejsce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Druga toskańska winiarnia San Fabbiano Calcinaia zaoferowała przystępne Casa Boschino Toskana IGT 2012; dobre, z mocnym kwasowym kręgosłupem i miękkimi taninami San Fabbiano Calcinaia Chianti Classico DOCG 2011 oraz intensywniejsze, jeszcze lepiej ułożone, bardziej taniczne Cerviolo Rosso Toscana IGT 2008.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przypadła mi do gustu Amastuola, winiarnia z Apulii z bodaj największą w Europie 100 hektarową winnicą uprawianą organicznie. To ciekawy projekt nastawiony na promowanie zrównoważonego rozwoju i przywracanie rolniczego wykorzystania ziemi w tym południowym regionie Włoch. Od 2010 wina są certyfikowane przez BioAgriCert pod względem uprawy i winifikacji. Bianco Salento Puglia IGP 2012 jest świeże, delikatne, lekkie, pachnące kwiatowo. Primitivo Puglia IGP 2011 – pełne dojrzałych, a nawet konfiturowych owoców, pieprzne i czekoladowe w końcówce, z wyraźnym alkoholem i skrytymi taninami. Onda del Tempo Puglia IGP 2010 – kupaż czterech szczepów z największym udziałem Primitovo powoduje, że wszystkiego jest dużo: kwasowości, tanin, intensywności i alkoholu, do tego aromaty czerwonych i czarnych owoców, wiśni, pieprzu, czekolady. Wszystkie wina mają wspólne cechy: są smaczne, szczere w smaku, z niezłą kwasowością oraz pochodzącą z gleby i od morza mineralnością.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Torrevento to duży (2,5 mln butelek) producent z Apulii. W ofercie jest ponad 20 etykiet, próbowaliśmy trzech. Białe, dość przeciętne, z odrobiną cukru resztkowego Pezzapiana Castel del Monte DOC 2013. Podobało się Vigna Padle Castle del Monte Riserva DOC 2009, zrobione z rzadko spotykanego, endemicznego szczepu Nero di Troia  jest stosunkowo lekkie, z zaznaczoną kwasowością i delikatnymi taninami. Słabiej wypadło pozbawione indywidualnego rysu Ghenos Primitivo di Manduria DOC 2009.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tenuta de Angelis jest producentem z Marchii. Warto zwrócić uwagę na Pecorino Offida DOCG 2012. Pecorino to kolejny w tym dniu szczep autochtoniczny, zapomniany w latach 60. XX w. a w ostatnim dwudziestoleciu przywracany do łask i doceniany. Wino o aromatach dojrzałych owoców (ananas, melon, gruszka) ze słono-owocowo-mineralnym smakiem. Wielkiego wrażenia nie zrobiło ani Rosso Piceno Superiore DOC 2010 ani Rosso Piceno Superiore Oro DOC 2009.

Franco Martinetti przedstawił dwa wina z Piemontu: młode, nie do końca ułożone Bric dei Banditi Barbera d”Asti DOCG oraz potężne, taniczne Marasco Barolo DOCG 2008. Oba dużo zyskują na połączeniu zjedzeniem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W spotkaniu uczestniczyło kilku krakowskich importerów. Zarówno podczas spotkania branżowego jaki i wieczornych otwartych degustacji wina zostały dobrze przyjęte. Jest szansa, że przynajmniej niektóre z prezentowanych win trafią na półki sklepowe.

W spotkaniu uczestniczyłem na zaproszenie organizatora

One thought on “Włochy w marcu

  1. Pingback: Salute.pl - Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s