Winiarskie trendy 2014

Spotkanie pod takim tytułem odbyło się w restauracji Vintage. Panie: Monika Biela-Vescovi (Szkoła Sommelierów), Basia Lejkowska (Restauracja i Winiarnia Vintage), Ewa Pariselle (Winnice Loary) i Monika Łazęcka (Wino w Krakowie) udanie przedstawiły to co w winiarskim świecie jest modne, poszukiwane, wysoko notowane. O ile o trendach światowych można dyskutować, o tyle w Krakowie zdają się przybierać na sile, głównie za sprawą stowarzyszenia Kobiety i Winodwa kierunki: duża aktywność kobiet pracujących w branży oraz moda na łączenia wina z potrawami. A co jest popularne w świecie?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wina musujące – niekoniecznie musi to być kosztowny szampan. Szukamy win lekkich, bezpretensjonalnych – na popołudniowe aperitivo, wyluzowanie po pracy, atrakcyjny początek wieczoru.  Prosecco podane w parze z vol-au-vent z kremem truskawkowym i bitą śmietaną z pewnością poprawi nastrój. Więcej o prosecco przeczytasz tutaj.

Furlan Prosecco Superiore DOCG Millesimato + vol-au-vent z kremem truskawkowym i bitą śmietaną

Wina różowe – jeszcze kilka lat temu kojarzyły się z landrynkowymi lub wodnistymi winami bez charakteru. Obecnie są to coraz częściej wina owocowo-wytrawne, z kwasowym kręgosłupem, nic przy tym nie tracąc z lekkości i świeżości.

Dolina Loary – ten ogromny, ciągnący się przez 900 kilometrów (od Burgundii po Ocean Atlantycki) region jest coraz bardziej doceniany. Oferuje wina różnorodne, charakterystyczne dla poszczególnych apelacji, żeby wymienić tylko kilka bardziej znanych: Muscadet, Coteaux du Layon, Anjou, Samour, Bourgueil, Chinon, Vouvray, Touraine, Cheverny, czy Sancerre i Pouilly-Fumé. Próbowaliśmy świetny melonowo-mineralny, lekko tłusty Muscadet Sevre et Maine sur Lie 2011, dobrze zestawiony z małżami w sosie z białego wina. Słony sos złagodził wysoką kwasowość wina, wydobył z niego owoc, jednocześnie podkreślając słodki smak małży. Drugie wino znad Loary to Cabernet d`Anjou 2012 Domaine Leduc-Frouin – różowe, półwytrawne, owocowo-truskawkowe, ze sporą kwasowością sprytnie zamaskowaną cukrem resztkowym, degustowaliśmy w udanym połączeniu z tatarem z łososia, kaparami i twarożkowo-szczypiorkowym sosem. Odrobina cytryny złagodziła kwasowość i podkreśliła owocowy charakter a wino wydobyło smak surowej ryby. Trzecie połączenie, nie tylko moim zdaniem najbardziej udane podczas tego wieczoru, to Chinon Rene Couly 2010 i bigos. Niezbyt ciężki, taniczny, ziołowo-herbaciany cabernet franc świetnie zagrał z kwaśną kapustą, kiełbasą i mięsem. Pełną ofertę importera Winnice Loary znajdziesz tutaj.

Muscadet Sevre et Maine sur Lie 2011 + małże w sosie z białego wina

Cabernet franc bez beczki, o stonowanej owocowości, dobrze łączący się z jedzeniem będzie modny nie tylko w 2014 roku. Podobnie jak wracający do łask riesling, bardzo uniwersalny kulinarnie, zwykle z delikatnym cukrem resztkowym podbitym kwasowością. Słodko-kwaśny, mineralny Riesling Spätlese 2012 Gebrüder Ludwig znad Mozeli próbowaliśmy w dwóch połączeniach. Pierwsze, według mnie niezbyt udane (choć miało swoich zwolenników) z serem Fourme d’Auvergne, którego słoność nadmiernie wyeksponowała słodycz wina, zupełnie pozbawiając je kwasowości, przez co wydało się mdłe i płaskie. Drugie połączenie, z naleśnikiem i słodko-gorzkim sosem pomarańczowym (crêpes suzette) to był strzał w dziesiątkę. Połączenie słodki – słodki jest udane, gdy słodycz wina jest wyższa niż potrawy, wtedy kwasowość w winie wydaje się wyraźniejsza, a całość zyskuje na charakterze.

Riesling Spätlese 2012 Gebrüder Ludwig + crêpes suzette

Wina butikowe są wysoko notowane już od kilku lat, mali producenci lepiej potrafią oddać cechy terroir. Często ich butelki opatrzone są dizajnerskimi etykietami, tak jak w przypadku Batzella TAM 2007 z apelacji Bolgheri. Znak na etykiecie to graficzne przedstawienie słowa oznaczającego w języku wietnamskim pasję, co ma oddawać osobiste zaangażowanie właścicieli winiarni. Batzella TAM to wysokiej klasy wino, intensywne, dojrzałe, ułożone. Mocne szczepy (CF, CS), aksamitne taniny, ziołowo-herbaciane nuty, jakie mu nadał cabernet franc nie połączyły się idealnie z delikatnym policzkiem wołowym w ciężkim, pełnym kolagenu sosie. TAM nie pokazał pełni swoich możliwości, zaprezentowałby się lepiej z ciekawie przyprawionym mięsem (carpaccio, tatar, lekko wypieczona wołowina). Więcej o winnicy Batzella znajdziesz w Historia jak z książki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oczywiście to tylko przykłady modnych trendów i udanych połączeń wina z jedzeniem. Warto szukać, warto pytać oraz uczestniczyć w degustacjach i warsztatach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAW spotkaniu uczestniczyłem na zaproszenie restauracji Vintage

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s