Le Brun de Neuville Champagne

Podczas branżowego spotkania w restauracji Vintage Fabien Morane zaprezentował szampany Le Brun de Neuville.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Le Brun de Neuville to spółdzielnia winiarska, skupiająca 150 drobnych i mikro winogrodników. Łączna powierzchnia upraw to 148 ha, winnice położone są w rejonie Côte de Sézanne w południowej części apelacji AOC Champagne. Na kredowych wzgórzach uprawiane jest głównie chardonnay, które daje tu wina bogate i z wysoką kwasowością.

Szampany z Le Brun de Neuville cechują się wyrazistą, lecz nie brutalną kwasowością i mocną budową. W smaku na pierwszy plan wysuwa się ich owocowy charakter, osadzony na kredowej podbudowie, dającej słone, mineralne nuty w tle. Dojrzewające przez minimum 3 lata wina są gotowe do picia, ale też z potencjałem do przechowywanie co najmniej przez kilka lat. Pod względem wyrafinowania, finezji i elegancji być może niekiedy ustępują konkurencji z wielkich domów szampańskich. Za to są krzepkie, bardziej owocowe niż wytrawne i świetnie łączą się z jedzeniem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cuvee Chardonnay Brut to wino ekspresyjne, zdecydowane, z wyrazistą kwasowością, przewagą aromatów cytrusowo-jabłkowych, z całego zestawu najmniej owocowe w charakterze. Polecane jako aperitif albo w zestawieniu z owocami morza, ewentualnie niektórymi gatunkami sera. Próbowaliśmy je z małżami w białym winie i to był dobry wybór.

Cuvee Lady de N Chardonnay Brut ma przyjemny waniliowy nos, w ustach jest zaokrąglone, trochę kremowe, w smaku dojrzałe jabłka i skórka od chleba na słono-mineralnym podkładzie. Świetnie zestawione z tatarem z łososia, kaparami i twarożkowo-szczypiorkowym sosem. Odrobina cytryny złagodziła kwasowość i podkreśliła owocowy charakter a wino wydobyło smak surowej ryby.

Cuvee Millesime 2003 – rocznikowy szampan o sporym ciężarze, intensywności i długości, w smaku przeważają dojrzałe żółte owoce i nuty miodowe. Zalecany do intensywnych w smaku serów, sosu na bazie miodu, niezbyt słodkiego ciasta. Tutaj udanie spotkało się z krewetką w sosie z wiśniówki i kilku kropel tabasco.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cuvee Authentique Brut – pierwsze z prezentowanych win ze znaczącym (30%) udziałem pinot noir. Odmienne pod dwoma względami. W odróżnieniu od poprzednich wino jest fermentowane i trzymane w dębie przez 7-8 miesięcy. Podczas drugiej fermentacji do zamknięcia butelki zamiast stosowanego współcześnie kapsla używany jest zwykły korek, ta tradycyjna technika zapewnia naturalne mikroutlenienie wina. Authentique ładnie zrównoważone i zaokrąglone. Ma aromaty suszonych owoców, orzechów, pieczonego jabłka, skórki od chleba. Dobre w zestawie z serem Bursztyn o intensywnym, lekko orzechowym smaku.

Cuvee Lady de N Clovis Brut – w tym szampanie udział pinot noir sięga 60%, reszta to oczywiście chardonnay. Wino łatwiejsze od poprzednich, przyjazne dla podniebienia. Ma aromaty wiśni, dojrzałych jabłek (szara reneta, czerwona reneta), delikatną słodycz w smaku. Polecane do drobiu, kaczki, gęsiny. Bardzo dojrzała, słodka pomarańcz była pyszna, ale konkurowała ze smakiem wina. drobinę mniej slodki owoc

Cuvee Tendre Rosé Brut – różowy szampan o poziomkowym smaku, pełen świeżości, z lekką strukturą. Podany z szynką parmeńską, twarogiem i rukolą zrolowanymi w ciasto naleśnikowe. Słony smak szynki, kremowa struktura sera podkreśliły świeżość, owocowość i lekkość wina.

Cuvee Lady de N Rosé Brut to cięższa, bardziej dojrzała wersja różowego szampana.

Dobre wina, ciekawe spotkanie, udana degustacja. Producent szuka importera na rynek polski, oferując dogodne warunki sprzedaży. Ciekawa propozycja dla sektora HoReCa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

One thought on “Le Brun de Neuville Champagne

  1. Pingback: Wino musujące na Sylwestra | Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s