Chcesz wiedzieć więcej – ucz się!

Rozmowa z Moniką Bielką-Vescovi, właścicielką Szkoły Sommelierów i prezeską stowarzyszenia Kobiety i Wino

MBV2

Jesteś w Krakowie od 3,5 roku, czyli całkiem niedługo jak na tak konserwatywne miasto. W tym czasie było kilka wydarzeń, które miały decydujący wpływ na Twoją obecną pozycję. Pamiętam imprezę pod hasłem “Zjemy to co znajdziemy na łące za domem”, w zamierzeniu było to spotkanie pożegnalne, miałaś wyjechać do innego miasta …

Tak, to było 3 lata temu, w dość przełomowym momencie. Dostałam wtedy ofertę pracy w Poznaniu i zamierzałam zmienić miasto. Już pakowałam walizki, gdy nadeszły trzy inne propozycje, w tym z Krakowa, i oczywiście wybrałam Kraków. To spotkanie pokazało, że mam wokół siebie grupę przyjaciół, którzy mnie wspierają, na których mogę liczyć.

Kolejnym zdarzeniem, które wywarło duży wpływ na Twoje działanie, było spotkanie z Patrycją Krauze

W mniej więcej tym samym czasie gdy zadecydowałam o pozostaniu w Krakowie Patrycja wraz z mężem wydzierżawili bar Piwnicy Pod Baranami. Zaprzyjaźniliśmy się, Piwnica Pod Baranami i także później Pracownia, stały się miejscami spotkań branżowych i degustacji. A przez Patrycję poznałam jednego z właścicieli Pałacu Pod Baranami. W ten sposób Pałac Pod Baranami został siedzibą Szkoły Sommelierów.

Może jeszcze wspomnijmy o Winiarskich Konfrontacjach …

To był ciekawy projekt, powstały w krakowskim środowisku osób piszących o winie zawodowo lub hobbystycznie. W którymś momencie stwierdziliśmy, że lubimy rozmawiać o winie, więc dlaczego by nie spotykać się regularnie. Myślę, że dla wzmocnienia branży winiarskiej w Krakowie najważniejszą rzeczą jest współpraca. To miasto ma swoją specyfikę, przykładowo – dobrze tu działa model sprzedaży wina oparty na marketingu szeptanym. Stąd ze strony importerów i sprzedawców jest zapotrzebowanie na profesjonalną ocenę i opisywanie wina, wiarygodne rekomendacje. Pod nazwą “Winiarskie Konfrontacje” odbyło się kilka bardzo udanych spotkań panelu degustacyjnego, niestety z powodu licznych obowiązków uczestników panelu zostały one zawieszone. Potem pojawiły się inne formy współpracy środowiskowej. Obecnie większość osób z branży zauważa już pozytywne efekty współpracy.

DSC_4813

Przed przyjazdem do Krakowa, osiem lat spędziłaś za granicą. Tam zdobyłaś winiarskie kwalifikacje, tam zbierałaś doświadczenie

Z winem zetknęłam się w USA, a konkretnie w Memphis, Tennessee. Prowadziłam jedną z najlepszych restauracji w mieście, z wieloletnią tradycją. Tam zaczęłam rozumieć jakie wino ma znaczenie dla restauracji, jak ważne jest dla zadowolenia klienta i dla sprzedaży. Wprowadziłam kolacje z winem, pomysł przyjął się i do dzisiaj jest kontynuowany. Potem prowadziłam wysokiej klasy restauracje w Boulder, Kolorado ze staranną obsługą i wyjątkowymi kartami win. Wiedza o winie jest warunkiem zatrudnienia w restauracji na tym poziomie, klient tego wymaga. W Denver zaczęłam uczyć się regularnie na kursach International Sommelier Guild. Tak mnie to zafascynowało, że przeszłam przez wszystkie poziomy i uzyskałam dyplom sommeliera ISG. ISG jest organizacją kanadyjską cenioną w USA, a ponieważ zamierzałam kontynuować karierę w Europie skończyłam również kursy londyńskiej Wine and Spirit Education Trust. Mam też ukończony kurs nauczycielski i dyplom certyfikowanego nauczyciela WSET.

Przez kolejne dwa lata pracowałam w Tajlandii, dla międzynarodowej sieci luksusowych hoteli i spa “Six Senses”. Najpierw jako menadżer i sommelier odpowiedzialny za piwnicę win w Evason Six Senses na wyspie Phuket, potem dodatkowo jako prezes komitetu do spraw zakupu wina dla całej międzynarodowej sieci. Te osiem lat zarządzania restauracjami, w sumie było ich pięć, połączone z regularnymi kursami sommelierskimi, dało mi dobre podstawy do pracy w branży winiarskiej.

MBV4

Czym jest Szkoła Sommelierów?

Szkoła Sommelierów jest przede wszystkim instytucją edukacyjną. Mamy akredytację APP (Approved Programme Provider) od najbardziej prestiżowej winiarskiej instytucji edukacyjnej na świecie, czyli londyńskiej Wine and Spirit Education Trust. Prowadzimy anglojęzyczne kursy WSET na poziomie od Level 1 do Level 3, kończące się egzaminem międzynarodowym. Absolwenci uzyskują dyplom respektowany i ceniony na całym świecie.

Drugi obszar działania to autorskie kursy wiedzy o winie, na poziomie od podstawowego do sommelierskiego. Zajęcia prowadzone są w języku polskim, dwa pierwsze poziomy przeznaczone są dla miłośników wina, hobbystów. Ich celem jest zachęcenie do dalszej nauki oraz usystematyzowanie wiedzy. Kurs sommelierski przygotowuje do zawodu, kierowany jest do osób chcących pracować w tym zawodzie.

Trzeci obszar działania Szkoły Sommelierów to profesjonalne usługi dla firm i klientów indywidualnych.

DSC_2944

Podczas ostatnich targów ENOEXPO dały się zauważyć dwa trendy. Pierwszy – stoiska zagranicznych producentów, które miały swoich polskich, najlepiej lokalnych promotorów cieszyły się dużo większym powodzeniem. Drugi trend to pojawienie się brokerów winiarskich, czyli pośredników pomiędzy producentami a rynkiem. W obu sytuacjach Szkoła Sommelierów była nadzwyczaj aktywna.

Przed targami zgłosiło sie do nas kilka firm, które poprosiły o pomoc i wprowadzenie na rynek. Nie tylko poprzez marketing szeptany w czasie targów, także poprzez prezentacje w trakcie targów oraz odbywające się poza targam degustacje branżowe i. Informacja o tych wydarzeniach pojawiła się wyprzedzająco i odpowiednio wcześniej zaistniała w świadomości gości targowych. Szkoła Sommelierów ma podejście edukacyjne a nie sprzedażowe, przez co lepiej trafiamy do klientów, jesteśmy wiarygodni. Informujemy potencjalnych konsumentów jak dokonać świadomego wyboru.

Współpracujemy nie tylko z eksporterami, ale także i z brokerami. Brokerzy są pośrednikami pomiędzy grupą producentów a rynkiem, zwykle skupiają się na wybranym obszarze – kraju, regionie lub apelacji. Ten model sprzedaży w przypadku niewielkich producentów dobrze sprawdza się na rynkach eksportowych. Koszty wejścia na rynek są niższe a skuteczność większa.

Kolejna forma działań biznesowych to organizacja imprez firmowych w formie degustacji połączonych ze szkoleniem. Zwykle jest to 2-4 godzinne ogólne wprowadzenie do wiedzy o winie, mogą to być też spotkania tematyczne, na przykład poświęcone łączeniu wina z potrawami. Usługa jest każdorazowo dostosowana do potrzeb klienta, zawsze staramy się zapewnić atrakcyjną formę takiego spotkania.

MBV5

W marcu ubiegłego roku zawiązało się stowarzyszenia Kobiety i Wino. Było to bodaj najważniejsze pozawarszawskie wydarzenie roku. O co chodzi z tymi Kobietami?

Stowarzyszenie jest formą grupy networkingowej, wspierającej kobiety działające w branży winiarskiej. Mamy trzy główne obszary działania. Pierwszy to wsparcie dla naszych członkiń pracujących w branży w formie pomocy merytorycznej, porad, pomocy w nawiązaniu kontaktów czy inne działania praktyczne. Drugi obszar to aktywizacja zawodowa kobiet, pomoc w wejściu na rynek pracy, czy w zmianie branży. Rzecz szalenie ważna zarówno dla osób młodych jak i dojrzałych, po 50-tce. Trzeci obszar to promocja zdrowego stylu życia, zdrowej diety uwzględniającej umiarkowane spożycie wina. To wszystko całkiem dobrze działa, kobiety współpracują ze sobą, łączą swoje oferty, wspierają się.

Dlaczego tylko kobiety, przewidujecie jakieś pole współpracy z płcią brzydką, możliwość udziału mężczyzn w spotkaniach itp.?

Dlaczego kobiety? – bo branża winiarska jest zdominowana przez mężczyzn. I zwykle kobiety zajmują niższe stanowiska. Jest wiele kobiet, którym trzeba pomóc i my im pomagamy. Co do współpracy, oczywiście korzystamy także z wiedzy i doświadczenia mężczyzn, często mówcami na naszych spotkaniach są mężczyźni. Ale docelowym podmiotem naszych działań są i pozostaną kobiety. Dużo jest na tym polu do zrobienia.

Być może zdecydujemy się, by powiedzmy raz na kwartał, raz na pól roku, spotkania stowarzyszenia odbywały się z udziałem mężczyzn. Drugi nurt naszej aktywności, czyli imprezy odbywające się pod patronatem stowarzyszenia, mają one charakter otwarty, są dostępne dla wszystkich.

MBV7

W marcu mija rok od powstania stowarzyszenia Kobiety i Wino

Z tej okazji 28 marca planujemy wielką galę w Piwnicy Pod Baranami. Będzie wiele atrakcji: degustacja, prezentacja winiarzy z różnych stron świata, koncert Marty Honzatko z zespołem i zabawa do rana. Ilość miejsc jest mocno ograniczona, w gali może uczestniczyć tylko 100 osób. Warto już teraz rezerwować miejsce.

Dziękuję za rozmowę

DSC_5582

Rozmawiał Andrzej Łazęcki
zdjęcia udostępnione przez MBV

One thought on “Chcesz wiedzieć więcej – ucz się!

  1. Pingback: Eksperci w Szkole Sommelierów | Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s