Podwieczorek na dwa kieliszki – Kapczyński i Szklarek

Odbyło się drugie spotkanie z cyklu “Podwieczorek na dwa kieliszki”, gościem Mariusza Kapczyńskiego był Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska. Rozmowa dotyczyła sprawach poważnych: początków ruchu Slow Food w Polsce, dużych akcjach promocyjnych w kraju i w Unii Europejskiej, wpływie wielkich producentów na rynek żywności. Były też opowieści o sprawach mniej poważnych jak zawartość lodówki Jacka Szklarka, pochodzenie nazwy wódki Starka czy anegdoty z życia podhalańskich baców.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spośród wielu wątków, moją uwagę zwrócił, nieczęsto przywoływany w kontekście jedzeniowym, społeczny wymiar ruchu slowfoodowego.

Lokalność i sprawiedliwa ekonomia

JS: Niestety tak jest, że polskie rolnictwo musi przejść przez te wszystkie błędy, jakie miały miejsce na Zachodzie. Nie wykorzystujemy potencjału rolnictwa, jaki mamy. Jeszcze 3-4 lata temu nie było zainteresowania produktem lokalnym, co dla Slow Food jest rzeczą fundamentalną. Dopóki ludzie nie zwrócą się do tego co jest na ich terytorium, co jest na wyciągnięcie ręki, to nie ma jakiejkolwiek szansy na zbudowanie sprawiedliwej ekonomii i jakości życia, nie mówiąc już o przyjemnościach smakowych.

JS: Cała filozofia Slow Food, poza przyjemnością, opiera się na trzech kluczowych pojęciach: dobre, czyste, sprawiedliwe. Są to rzeczy bezwzględnie konieczne do spełnienia. […] W Warszawie kiełbasa lisiecka od Mądrego kosztuje 67 zł, a u producenta 24-25 zł za kilogram. I to jest niesprawiedliwe. Tak samo jak niepłacenie producentom należności w rozsądnych terminach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Największym sukcesem Slow Food Polska jest wypromowanie polskiej gęsiny

JS: Gęsina to najlepsze mięso, najbardziej naturalny drób jaki możemy sobie wyobrazić. Owszem, gęsi są ubijane w dużych zakładach, ale są kontraktowane od małych lub trochę większych rolników. Gęś jest ptakiem, który potrzebuje przestrzeni, nie da się zamknąć w gęśniku, jak bojler w kurniku. Musi przez prawie 15 tygodni jeść zielonkę, czyli paść się na łące. Przez ostatnie 3 tygodnie polska gęś jest skarmiana owsem, w sposób naturalny.

Plany na przyszłość

JS: Wspólnie z firmą Targi w Krakowie mamy zaplanowaną imprezę Terra Madre (Matka Ziemia). Odbędzie się jesienią, pokażemy płody ziemi, pięćdziesiąt odmian jabłek itd. Pokażemy świat rolniczy od innej strony i połączymy go ze światem kuchni. Będzie to duża, konsumencka impreza – z szerokim aspektem edukacyjnym, z próbowanie, smakowaniem. Docelowo będzie to impreza slowfoodowa nr 1 w Polsce i w tej części Europy, która kiedyś nazywano Galicją: Polska, Słowacja, Czechy, Węgry, Rumunia, może Ukraina. Po drugie chcemy mocno zaangażować się w promocję polskiej wódki. Z innych tematów – chcemy też by promowane przez nas produkty slowfoodowe nie były dystrybuowane w sposób niesprawiedliwy, to znaczy drogo. Często produkty slowfoodowe są postrzegane jako produkty tylko dla wybranych, którzy mogą słono zapłacić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zacne towarzystwo zebrało się w wine barze Lipowa 6F/Krako Slow Winewiniarze (Winnica nad Jarem, Winnica Smykań, Pendits), restauratorzy (Wodne Ogrody), dziennikarze, blogerzy. Przy rozmowie degustowaliśmy wina: Robinia z winnicy Jasiel, Pendits Pinot Noir Rose i czerwone świętomarcińskie ze Srebrnej Góry. Były też sery: od Szklarka i łomnicki z niebieską pleśnią (nowość przedpremierowa), była gęsina: półgęski od Lorków, terina i pasztet. A na deser szarlotka od Lorków. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A najlepsze na koniec, kilka dni później redagowana przez Mariusza Kapczyńskiego Vinisfera.pl podała informację o podjęciu współpracy ze Slow Food Polska, serwis będzie wspierać merytorycznie i interaktywnie działania Slow Food Polska, głównie w zakresie związanym z polskim winem i winnicami a także miodami pitnymi, nalewkami i cydrami. Tak trzymać!

W spotkaniu uczestniczyłem na zaproszenie organizatora

One thought on “Podwieczorek na dwa kieliszki – Kapczyński i Szklarek

  1. Pingback: Przywracanie tradycji: Slow Food po jasnej stronie mocy | Winne tradycje w kulturze polskiej

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s