Furlan Prosecco

Na temat prosecco wiele już napisano w polskiej prasie winiarskiej, zainteresowani bez trudu odnajdą i przeczytają. Degustacja w restauracji Vintage była okazją do spojrzenia na to popularne wino musujące z innej strony.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rośnie popularność prosecco, w 2013 roku wyprodukowano 330 mln butelek, po raz pierwszy więcej niż szampana. W ciągu pierwszego półrocza w Chinach sprzedano dwa razy więcej prosecco niż szampana, w ciągu roku jego eksport do Wielkiej Brytanii wzrósł o 50 procent, a do Rosji o 30 procent (podaję za Portal Spożywczy). W tym morzu alkoholu dominują wina stołowe, słabe lub przeciętne. Gruszkowo-jabłkowe, nie całkiem wytrawne bąbelki. Do wypicia, choć niekoniecznie do zapamiętania. Prosecco jest pozycjonowane niżej niż wina musujące produkowane metodą tradycyjną. I nie ma co prężyć muskułów, inna jest jego funkcja. Jest lekkie, odświeżające, bezproblemowe – ma bawić i cieszyć. Kojarzy się z włoskim stylem, jednocześnie luźnym i eleganckim. Często prosecco jest pite w drodze powrotnej pomiędzy pracą a domem jako aperitivo, same lub zmieszane z sokiem lub odrobiną gorzkiego likieru jak campari czy aperol.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prosecco może być produkowane w dziewięciu prowincjach Wenecji Euganejskiej (Veneto) oraz Wenecji Julijskiej (Friuli). To olbrzymi obszar, większe szanse na znalezienie dobrego wina mamy w apelacji DOCG Conegliano Valdobbiadene. Do czołowych producentów regionu należy Amadeo Furlan, którego wina mieliśmy okazję degustować: Prosecco DOC Frizzante – delikatnie musujące, jabłkowo-cytrusowe z nutą kwiatu akacji, w stylu dry (12 g/l cukru), dość typowe w smaku. Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Millesimato – musujące, w nosie ananas, cytrusy i jabłko, w smaku dojrzała gruszka i jabłko, dużo bardziej intensywne i złożone, z zaznaczoną odrobiną słodyczy w końcówce (extra dry, 16 g/l cukru) – bardzo dobre, moje ulubione. Conegliano Valdobbiadene Prosecco Frizzante DOCG – podobne jak poprzednio, tylko z mniejszą ilością bąbelków. Prosecco Treviso DOC Spumante Extra Dry – musujące, o intensywnym smaku dojrzałych owoców (gruszka, morela, przez co przy tej samej zawartości cukru (16 g/l) sprawia wrażenie cięższego i słodszego niż poprzednie – także bardzo dobre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To o winach na wstępie, potem były same pyszności: rotolini di mango, czyli rolki z mango z dodatkiem ricotty; grzanki z mozarellą i świeżą figą; szynka zawijana w naleśnik z rukolą i pietruszką; sałatka owocowa (gruszka, melon, roszponka, ocet balsamiczny, szynka parmeńska); vol-au-vent z kremem truskawkowym i bitą śmietaną; Menta Fresca – prosecco z plasterkiem ogórka i liściem mięty z dodatkiem wody sodowej; koktajl truskawkowy (wódka, grenadyna, świeże truskawki, prosecco); kapitalny sorbet cytrynowy czyli lody z Ustronia zmiksowane z prosecco. Orgia smaków i zabawa w łączenie wina z jedzeniem. Świeżość, kwasowość, owocowe nuty w winie łączone ze świeżością ogórka i mięty, kwasowością truskawek i cytryny, rześkością lodów, naturalnymi smakami owoców. Dowolne zestawienia, poszukiwania i odkrycia, pysznie było.

W degustacji uczestniczyłem na zaproszenie organizatora

2 thoughts on “Furlan Prosecco

  1. Pingback: Wino musujące na Sylwestra | Wino w Krakowie

  2. Pingback: Winiarskie trendy 2014 | Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s