5. Zakopiańskie Dni Enologii

Zakopiańskie Dni Enologii  to spotkanie różnych środowisk: naukowców (farmaceuci, lekarz, enolog, agronom), osób z branży winiarskiej oraz praktyków. 3 dni wykładów i prezentacji, ponad 60 win, szereg kameralnych rozmów i  spotkań stworzyła dobrą platformę wymiany wiedzy i doświadczenia.

Dwudziestka polskich winiarzy spotkała się z naukowcami z Francji (uczelnie w Montpellier) oraz z Polski (wykładowcy enologicznych studiów podyplomowych na Wydziale Farmacji UJ). Impreza organizowana jest przez Instytut Współpracy z Europą Orientalną (ICEO) przy partnerskiej współpracy Centrów Kształcenia i Badań Enologicznych w Montpellier i Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, oraz przy wsparciu finansowym Aglomeracji Montpellier. Inicjatorem i dobrym duchem przedsięwzięcia jest Pierre Chevallet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najciekawszy wykład wygłosiła Marie-Annette Carbonneau, docent na Wydziale Medycyny w Montpellier biolog, specjalistka w dziedzinie dietetyki i higieny żywienia. Podpierając się licznymi badaniami wskazała na korzystny wpływ umiarkowanego i regularnego spożycia wina (szczególnie czerwonego) na różnego typu patologie: choroby układy krążenia, choroby neurodegeneracyjne (Alzheimer), nowotwory, cukrzyca typu 2. Dodam, że przez umiarkowane spożycie rozumie się dawkę na poziomie 10-30 g alkoholu (czyli 1-2 kieliszki) na dzień.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podobał się również wykład Alaina Carbonneau (profesor uprawy winorośli w SupAgro w Montpellier) dotyczący mieszania win (assemblage) i praktyczna demonstracja na przykładzie trzech win jednoszczepowych: grenache (harmonijne, łagodne, o średniej strukturze i średnio intensywnym kolorze), syrah (głęboki kolor, mocna struktura, mocne taniny) oraz petit verdot (głęboki kolor, kwiatowy profil aromatyczny, mocna struktura, dobrej jakości taniny, wyższa kwasowość). W wyniku wieczorno-nocnych doświadczeń ustalona została optymalna proporcja szczepów wchodzących w skład assemblage: 70% grenache, 20-25% petit verdot i 5-10% syrah. Tak stworzony kupaż cechował się intensywnym kolorem, większą złożonością aromatyczną, dobrą strukturą i wyraźnie lepszą długością.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ghislaine Guiraud, enolog z Wydziału Farmacji Uniwersytetu w Montpellier, prowadziła praktyczne zajęcia z degustacji win polskich, francuskich, włoskich i rumuńskich. Podobały się szczególnie te ostatnie, z winnicy Blue Train. Wina węgierskie prezentował David Braszil (winiarz, członek Państwowej Rady Stowarzyszenia Winiarzy w Budapeszcie).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W Zakopanem obecnych było 20 winiarzy, z niemal wszystkich regionów Polski. Ich wina zostały poddane uprzejmej, acz stanowczej ocenie. Potwierdził się rosnący poziom, ale i znane wcześniej słabości: krótki finisz win białych, a w przypadku win czerwonych mała dojrzałość jagód (co przekłada się na wysoką kwasowość, brak krągłości i słaby finisz), zdarzające się błędy w procesie winifikacji (typu niewłaściwie zastosowane siarkowanie), doskwiera brak powtarzalności (nawet poszczególne partie tego samego wina różnią się). Winiarze są na etapie zdobywanie doświadczeń, dużo jest eksperymentują, co z natury rzeczy obarczone jest ryzykiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miłym akcentem spotkania było wyróżnienie przez Wielkiego Mistrza bractwa winiarskiego w Montpellier osób zasłużonych dla rozwoju winiarstwa w Polsce: Barbary Płochockiej, Zofii Michałowskiej i Marcina Lorka godnością Rycerza Winorośli.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s