Najedzeni Fest! Jesień – podsumowanie

Druga edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! już za nami. W przeciągu zaledwie kilku miesięcy festiwal stał się drugim, po Międzynarodowych Targach HORECA – GASTROFOOD – ENOEXPO, największym i najważniejszym wydarzeniem gastronomicznym w Krakowie. Ponad 80 wystawców, kilka tysięcy uczestników – te liczy robią wrażenie. Czy Najedzeni Fest! może się dalej rozwijać? Wydaje się że jest to niemożliwe, przynajmniej  nie ilościowo.  I nie dlatego, że zabrakłoby chętnych wystawców czy większej liczby odwiedzających. Powód jest banalny, w Krakowie nie ma miejsca, w którym dysponując mocno ograniczonym budżetem można urządzić jeszcze większą imprezę. Najedzeni Fest! nie jest imprezą komercyjną, nie zarabiają na niej ani organizatorzy ani (przeważnie) firmy wystawiające swoje produkty, które są oferowane w cenach promocyjnych, po kosztach. Liczy się nie zarobek, a efekt promocyjny, możliwość “pokazania się” i dotarcia do dużej grupy potencjalnych klientów.

Co sprawiło, że impreza odniosła tak duży sukces? Dwa czynniki: dobre osadzenie organizatorek (Magda Wójcik, Kasia Pilitowska i Zosia Barto – brawo i dziękujemy!) w środowisku oraz znajomość trendów i wyczucie potrzeb osób zainteresowanych kulinariami. Najedzeni Fest! mają charakter promocyjno-edukacyjno, inspirują i pomagają pokazać się ciekawym inicjatywom. Obok restauracji i barów jest tu miejsca także dla amatorów, którzy mogą sprawdzić swoją ofertę przed komercyjnym wejściem na rynek. Jest miejsce dla Polskiej Akcji Humanitarnej, Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, Fundacji Viva! i innych inicjatyw społecznych. Są książki, jest miejsce dla dzieci. Warto podkreślić ten prospołeczny aspekt wydarzenia.

Janina Ochojska z Polskiej Akcji Humanitarnej promowała akcje KUCHNIĘ PEŁNĄ SERCA oraz ŚWIĄTECZNY STÓŁ PAJACYKA 3

Kilka zdań o części winiarskiej festiwalu, której partnerami byli: Wino w KrakowieSzkoła Sommelierów oraz Kobiety i Wino. Udało się zapewnić udział większości z krakowskich importerów, swoje stoiska miały firmy: Dom Wina, Krako Slow Wines, Po prostu wino…, Rafa Wine & Spirit, Supra, TDwine, Vini e Affini, Vintage Restauracja i Winiarnia, wina.pl, Winnica, Winnice Loary, Wino Kawa Oliwa. Dodatkowo wino było oferowane przez dwie restauracje: Charlotte Kraków oraz Hamsa hummus & happiness israeli restobar.

stoisko informacyjne – Wino w Krakowie, Szkoła Sommelierów oraz Kobiety i Wino

Edukacyjny charakter festiwalu podkreślały liczne wydarzenia towarzyszące. Wino w Krakowie przeprowadziło kolejną grę z cyklu “Poznaj swoje terroir“, zachęcając do odwiedzania stoisk z winem. Nagrody dla uczestników gry i ich fundatorzy:

  • Gagelani Grusignac 2012 (Supra)
  • Winnica Solaris Seblanc 2012 (Wine Concept – Wino Kawa Oliwa)
  • Borgo Dei Vassalli Sauvignon (Vini e Affini / sklep La Wina)
  • Furlan Manzoni Bianco (Vintage – Restauracja i Winiarnia)
  • 1755 Estd Merlot 2012 (Charlotte Kraków)
  • Villa Domizia Bergamasca Cuve Zerotre white (Szkoła Sommelierów)1422496_642030675847917_1216989393_n

O gruzińskiej tradycji biesiadowania opowiadał Łukasz Słoniowski z Supry (“Supra to po gruzińsku uczta”) a Paweł Świerczek z Rafa Wine & Spirit przedstawił “Tokaj wart odwiedzenia”.

Supra, wino z Gruzji

Rafa Wine & Spirit

Warsztaty łączenia wina z potrawami przygotowało stowarzyszenie Kobiety i Wino (prowadzenie: Monika Bielka-Vescovi ze Szkoły Sommelierów), testowane połączenia:

  • aperitif Malibran Prosecco Gorio (Vini e Affini)
  • żurek oraz Leopold Uibel Grüner Veltliner Golem (oba z Vintage)
  • bacalao (Twój Kucharz) oraz Eitzinger Zweigelt (TD Wine)
  • ser z  niebieską pleśnią gorgonzola oraz słodki Tokaj Karadi – Berger Selectio  (oba Rafa Wine & Spirit)
  • pieczone jabłko  w sosie waniliowym (Konfederacka 4) oraz Domaine Michel Blouin Couteaux de Layon AOC (Winnice Loary)

Vintage Restauracja i Winiarnia

TD Wine

Winnice Loary

Wino w Krakowie zaprezentowało “Winiarską mapę Krakowa”, połączoną z degustacją win ufundowanych przez krakowskich importerów:

  • Canals &Munne Cava Brut Reserva 2011(Wine Concept – Wino Kawa Oliwa)
  • Leduc – Frouin Rose d`Anjou 2011 (Winnice Loary)
  • Villa Bella I Roccoli Valpolicella Classico 2012 (Rafa Wine & Spirit)
  • les Moirets Cotes du Rhone (Charlotte Kraków)
  • Feudo Montoni Colle del Mandorlo (Vini e Affini oraz sklep La Wina)
  • Villa Domizia Bergamasca Cuve Zerotre red (Szkoła Sommelierów)

    Wino w Krakowie zaprezentowało “Winiarską mapę Krakowa”

Sponsorom wydarzeń serdecznie dziękujemy!

Wine Concept – Wino Kawa Oliwa

Vini e Affini / sklep La Wina

Charlotte Kraków

Dom Wina, magazyn Czas Wina

Wino na festiwalu kulinarnym zostało dobrze przyjęte, jako coś zupełnie naturalnego, wręcz oczywistego. Stoiska łączące wino z jedzeniem cieszyły się dużym powodzeniem. Dystrybutorzy wina, którzy nie wzięli pod uwagę kulinarnego charakteru imprezy musieli mocniej zabiegać o klientów. Wino powinno pozostać na festiwalu na stałe, jednak jest potrzeba większego ukierunkowania oferty, nasze propozycje tematyczne to: wino i jedzenie, winnice małopolskie / polskie, wino i sery. Do prowadzenia prezentacji warto w większym stopniu wykorzystać podium w głównej sali bankietowej. Kolejna sugestia to obudowanie festiwalu wydarzeniami towarzyszącymi – warsztatami i degustacjami tematycznymi, organizowanymi przed imprezą główną, jako wprowadzenie do festiwalu.

Wino w Krakowie jest partnerem festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s