Tokaj Nobilis Furmint Barakonyi 2011

IMG_20131015_102115Furmint Barakonyi ma delikatny, prawie przejrzysty cytrynowo-słomkowy kolor. W nosie niezbyt intensywne, przeważają zapachy kamienno-mineralne, jest trochę świeżych jabłek i cytrusów, są też nuty tostowe, dymne a nawet wędzone. W ustach wytrawne, o średnim ciężarze, plus średniej kwasowości, ładnie zaokrąglone beczką. Powtarzają się aromaty mineralne, pikantne (biały pieprz, ostra papryka) i wędzone (powidło śliwkowe). Finisz długi z pikantnym posmakiem. Wino z nerwem i energią. Daje dużą przyjemność, ale przez swoją kamienną pikantność osobom o bardziej delikatnym podniebieniu może wydać się zbyt mało owocowe i powściągliwe. Tym osobom polecamy raczej łagodniejszy i bogatszy Barakonyi Hárs, wytrawne harslevelu z niewielką ilością cukru resztkowego.

Wino o charakterze mineralno-pikantnym dobrze sprawdziło się w połączeniu z makaronem  z tuńczykiem, szczypiorkiem i pietruszką oraz sałatką z roszponki, kiełbasy z magalicy, sera dojrzewającego (zakupionego na targu w Tokaju) z dresingiem z oliwy i vinegretu z bazylią (przywiezionego z Moraw).

O winach Tokaj Nobilis pisaliśmy już tutaj, są one dostępne w sklepie Rafa  Wine & Spirit.

Wino zostało zakupione przez autora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s