Chcesz wiedzieć więcej – ucz się!

Powtarzam to hasło już po raz kolejny i będę tak robić aż do znudzenia. Nie ma lepszej drogi do poszerzania swojej wiedzy jak systematyczna nauka. Uczyć się o winie można, między innymi, w krakowskiej Szkole Sommelierów na kursach akredytowanych przez prestiżową londyńską  Wine and Spirit Education Trust (Level 1, 2, 3) lub na kursach z programem autorskim. W tym sezonie program regularnych kursów został uzupełniony o nadobowiązkowe spotkania degustacyjne, co wydaje się być bardzo dobrym pomysłem.

Pierwsze spotkania grupy degustacyjnej Szkoły Sommelierów poświęcone będą winom jednoszczepowym. Zestawienie win pochodzących z najbardziej popularnych regionów uprawy pozwala na wydobycie cech charakterystycznych szczepu, jednocześnie podkreślając odmienność wynikającą z siedliska. Podczas degustacji w ciemno próbowaliśmy pięciu sauvignon blanc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mount Riley Sauvignon Blanc (Marlborough, Nowa Zelandia)

Kolor bardzo jasny, słomkowy z zielonymi refleksami. Zapach intensywny, głównie dojrzałe owoce cytrusowe (czerwony grapefruit, mandarynka, ananas). Kwasowość wysoka, szczupłe, średnio długie. Smak zbudowany na owocowej kwasowości, przyjemnie zaokrąglony, bardzo dobre. Importer: The Fine Food Group, cena ok. 65 zł.

Amayna Sauvignon Blanc 2011 (Chile)

Kolor słomkowo-żółty. Zapach średnio intensywny, nuty warzywne oraz cytrusów i tropikalnych owoców. Kwasowość wysoka, ale przykryta odrobiną cukru resztkowego przez co wino może wydawać się trochę płaskie. Średni ciężar, oleiste, z pikantną końcówką. Dobre, chociaż poniżej oczekiwań. Importer: The Fine Food Group, cena ok. 65 zł.

Eitzinger Sauvignon Blanc Fahnberg 2011 (Kamptal, Austria)

Kolor jasno-słomkowy z zielonymi refleksami. Początkowo trochę zamknięte, po chwili ujawniło bogactwo zapachów (zielone cytrusy, agrest, świeża trawa, muszle skorupiaków). Kwasowość wysoka, ciężar mniej niż średni, niezły finisz. W ustach owocowe (cytrusy, zielone jabłko, gruszka) i nieco mineralne. Eleganckie, smaczne, bardzo dobre. Importer: TD Wine, do kupienia w sklepie WineConcept, cena 59 zł.

Roger et Didier Raimbault Sancerre 2012 (Francja)

Kolor jasno-słomkowy, wpadający w żółty. Zapach średnio intensywny, dojrzałych owoców (czerwony grapefruit, mandarynka, czerwony agrest, pigwa, gruszka), świeżej trawy, ziół. Kwasowość wysoka, ciężar średni, finisz też średni. W ustach puste, poza kwasowością niewiele pokazuje. Przeciętne, zdecydowanie poniżej oczekiwań. Pamiętam to wino (poprzedni rocznik) z wcześniejszej degustacji i było więcej niż dobre, więc jest nadzieja że to tylko incydentalna wpadka. Importer: Winnice Loary, cena ok. 89 zł.

Château de Tracy Pouilly Fumé ‘Mademoiselle de T’ 2011 (Pouilly Fumé, Francja )

Kolor jasno-słomkowy z zielonymi refleksami. Zapach średnio intensywny (zielone cytrusy, świeża trawa, wapienie i charakterystyczna nuta dymna). Kwasowość wysoka, ciężar więcej niż średni, długi finisz. W ustach owoce (limonka, zielony agrest), a przede wszystkim nuty mocno mineralne, słone. Najlepsze wino wieczoru. Importer: DELiWINA, cena 89 zł.

Oceny mają charakter subiektywny i odzwierciedlają opinię autora a nie całej grupy degustacyjnej. 

W spotkaniu uczestniczyłem na własny koszt.

One thought on “Chcesz wiedzieć więcej – ucz się!

  1. Pingback: Rok 2013 w Krakowie – trendy | Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s