Zenato w Trattoria Pistola

993357_545282885536090_1953644411_nWakacje, czas odpoczynku i spowolnionej aktywności. Po bardzo intensywnym winiarsko czerwcu lipiec był stosunkowo ubogi w wydarzenia. Tym bardziej zainteresowała mnie nowa inicjatywa, czyli cykl spotkań degustacyjnych w Trattoria Pistola. Restauracja, utrzymana w stylu tradycyjnej włoskiej trattorii może pochwalić się niezłą kartą win. Ciekawie zestawiona oferta, z niemal całą włoską klasyką, utrzymaną w przyzwoitych cenach – przeważnie w przedziale cenowym 40-60 zł za butelkę.

526822_545282975536081_546095980_n 935111_545282972202748_491084909_nW trakcie sympatycznego wieczoru degustowaliśmy wina od dwóch producentów: Follador i Zenato. Follador Valdobbiadene Brut DOCG to perliste prosecco, o miodowo-akacjowym smaku. Dobrze schłodzone sprawdzi się idealnie jako aperitif w upalne, letnie dni. Kolejne wina pochodziły od Zenato, uznanego producenta z Veneto. Próbowaliśmy świeżego, przyjemnego w piciu i uniwersalnego kulinarnie Pinot Grigio 2012. Różowe Bardolino Chiaretto 2012 to wino wytrawne, subtelnie owocowe, będzie pasować do sałatek i lżejszych makaronów. Z trzech win czerwonych – Bardolino 2011, Valpolicella Superiore 2010, Ripassa della Valpolicella 2009 – najlepiej wypadła Valpolicella, wino dojrzałe, doskonale wyważone, aksamitne, o wiśniowym posmaku. Ripassa (nie ripasso!) wino wysoko cenione i często nagradzane, z pewnością z dużym potencjałem, potrzebuje jeszcze czasu, by dojrzało i pokazało pełnię walorów. Warto do niego wrócić za kilka miesięcy, obserwować jak ewoluuje.

1005349_545282898869422_1982390181_nWina czerwone pokazały styl producenta, każde z nich idealnie sprawdzi sie w restauracji z włoskimi daniami, jak również do picia solo.

1012878_545283078869404_719160071_nDegustację poprowadził Leszek Ziemba z The Fine Food Group, importera prezentowanych win. Pan Leszek opowiadał o winach i producentach, historie znane i mniej znane. Podoba mi się styl jaki nadał spotkaniu – niezobowiązującej rozmowy, swobodnej wymiany informacji i opinii.

Było to pierwsze z planowanego cyklu spotkań degustacyjnych, jakie Trattoria Pistola planuje comiesięcznie organizować (najprawdopodobniej będą to ostatnie czwartki miesiąca). Zachęcamy do odwiedzin, lokal oprócz niewątpliwych walorów gastronomiczno-winiarskich posiada zadaszony, bardzo przyjemny ogródek, z którego można korzystać niezależnie od pogody.

 1002310_545282958869416_683778004_n 994544_545283038869408_672182870_n 994244_545282888869423_287820722_n 993357_545282885536090_1953644411_n 935111_545282972202748_491084909_n

Degustowaliśmy na zaproszenie organizatora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s