Degustacja szampanów na Konfederackiej 4

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWybierając się na degustację zawsze sprawdzam listę win, tym razem zachęcał nie tylko temat spotkania, ale także proponowany wybór szampanów. Spotkanie na Konfederackiej 4 przygotowała i poprowadziła sommelier Monika Bielka – Vescovi (Dom Szampana), a menu degustacyjne opracował  Bartek Płócienniak z grupy Twój Kucharz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sprzedający wino potwierdzają wzrost zainteresowania szampanem i innymi winami musującymi. Aby ten trend podtrzymać, a nawet wzmocnić potrzebne są: wykwalifikowany, potrafiący doradzić personel w sklepach i restauracjach, oferta dostosowana do potrzeb klientów, dobra informacja i promocja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPodczas spotkania nie obyło się bez wymiany poglądów na temat obecności szampanów w polskich domach, a także zmiany jego rangi, z wina na uroczystą okazję w wino bardziej codzienne. Czy nastąpi wzrost zainteresowania winami musującymi w codziennej konsumpcji? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, przedział cenowy 150-200 zł i więcej za butelkę jest dla większości klientów trudny do zaakceptowania, na co dzień, ale czemu nie pozwolić sobie na odrobinę przyjemności od czasu do czasu, przy okazji ważniejszych wydarzeń (sukcesów?).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAUdany wieczór, konkretne informacje, miła atmosfera, a także ciekawe przygotowane menu sprawiły, że wieczór upłynął w bardzo sympatycznej atmosferze. Próbowaliśmy 5 win musujących. Jako aperitif – Cremat d’Alsace Giersberger z Cave de Ribeauville. Do jajka sous vide podano Champagne Foget-Chemin Carte Blanche Brut, to klasyczne dobrze sprawdzające się  zestawienie. Następna para to Champagne Salmon Reserve (100 % Pinot Meunier) i przegrzebki na puree z białych szparagów, puree nieco zbyt słodkie do tego wytrawnego wina.  Champagne Pierre Gimonnet Special Club 2005 i crostini z węgorzem, creme fraiche i kawiorem zgodnie zostało uznane za najlepszym połączenie wieczoru. Spotkanie zwieńczył Champagne Paul Bara Grand Rose de Bouzy z truskawkami z aceto balsamico i czarnym pieprzem, jak dla mnie było zbyt mało pieprzu by zrównoważyć tą kompozycję. Degustacje szampanów zasłużenie cieszą się dużym zainteresowaniem, czekamy na kolejne spotkanie z udziałem Domu Szampana.

O szampanach pisaliśmy:

Champagne Nomine-Renard

Czy życzą sobie Państwo kieliszek szampana?

Metamorfozy, z winem w tle

Szampan i szpilki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s