Metamorfozy, z winem w tle

metamorfozyCzym są “Metamorfozy po krakowsku”? – to pretekst do spotkań, najkrócej ujmując. W myśl przysłowia “Planując podróż, zacznij od znalezienia towarzysza podróży; planując budowę domu, zacznij od znalezienia sąsiadów” można powiedzieć – chcesz robić biznes, znajdź ludzi o podobnych pasjach, marzeniach, filozofii działania. Grupa pań (i kilku panów) skrzyknęła się by wspólnie zrobić przedsięwzięcie dedykowane kobietom. Wśród nich jest kosmetyczka, makijażystka, wizażystka, fryzjer, ale też psycholog, specjalista/ka od couchingu, mediów, marketingu itd. długo by wyliczać. Są też panie zajmujące się winem i zdrowym odżywianiem. Ekipa Metamorfoz na przykładzie wybranej w konkursie osoby pokazują jak wiele można zmienić, zarówno od strony wyglądu jak i osobowości. Jak pokazać mocne strony, znaleźć styl i być może nowy sposób na życie. Działanie jest bez ram instytucjonalnych, za to z pasją i energią. Świetny pomysł – tak trzymać dziewczyny!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drugi finał “Metamorfoz po krakowsku” odbył się 8 marca w kawiarni BAL na Zabłociu, jako posumowanie cyklu spotkań zrealizowanych pod hasłem “kobiety o męskim zawodzie lub hobby”. Pośród wielu atrakcji były też mocne akcenty związany z winem. Monika Bielka-Vescovi (Szkoła Sommelierów, Kobiety i Wino) przygotowała kilka niespodzianek. Jak rozmawiać o winie nie używając stricte technicznych określeń ale też nie popadając w banał. Jak łączyć wino z jedzeniem, jak rozpoznawać aromaty, jaką różnorodność stylu może przejawiać szampan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piliśmy Follador – Treviso Cuvee Rose Brut, różowe prosseco o jabłkowo-brzoskiwniowo-malinowym aromacie, którego całkiem wyraźną wytrawność można było złagodzić delikatnie kwaskowym humusem (od Hummus Amamamusi). Smakowaliśmy rewelacyjną czekoladę deserową z Papui Nowej Gwinei (z Krakowskiej Manufaktury Czekolady), której dymny aromat i goryczka kakao świetnie wydobyły walory Tormentoso Cabernet Sauvignon 2010 (RPA) – owocowość i kwasowość, wcześniej  nieco przykryte  posmakiem wypalonego drewna. Oba wina dostarczyła firma The Fine Food Company.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dzięki uprzejmości Dom Szampana – House of Champagne poznaliśmy prostą radość smakowania wysokiej jakości szampanów: różowego Camille Saves Cuvee Rose Brut Bouzy Grand Cru; eleganckiego i delikatnego Pierre Gimonnet Brut Blanc de Blancs Cuis 1er Cru oraz kapitalnego Mailly Blanc de Noirs, Grand Cru o smaku mocno dojrzałych czerwonych jabłek i aromatach jesiennego ogrodu. Pokazaniu różnorodność stylów szampana służyła zabawa w łączenie wina z sylwetkami pań poddanych metamorfozie. Do kolorowej archeolog Beaty pasowało Camille Saves Rose, łączące elegancję chardonnay oraz kolor i charakter pinot noir. Interesująca się motoryzacją Aneta przypomina Mailly Blanc de Noirs, wino wyrafinowane, soczyste, z mocną strukturą. Z kolei Joasia to uosobienie szyku, elegancji i harmonii Pierre Gimonnet Brut Blanc de Blancs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.

One thought on “Metamorfozy, z winem w tle

  1. Pingback: Degustacja szampanów na Konfederackiej 4 | Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s