Chorwackiej ofensywy ciąg dalszy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postępująca integracja Chorwacji z Unią Europejską sprzyja zacieśnianiu współpracy handlowej. Wyrazem narastającej chęci Chorwatów do zwiększenia swojej obecności na polskim rynku spożywczym, a w szczególności na rynku win była kolejna, szeroko zakrojona prezentacja podczas Salonu Win Chorwackich (7 luty 2013).

Rok temu gościliśmy skromną delegację, stoiska z winem mieli LAGRADI, MEDITERRA (eksporter wina i produktów regionalnych reprezentujący kilkanaście winiarni z całego kraju) oraz GUCCIO DOMAGOJ posiadający sklep z winami oraz Klub Winiarnia w Warszawie. Pisałem o tym w tekście Chorwacka ofensywa. Wina chorwackie były obecne również na Międzynarodowych Targach ENOEXPO w 2011 i 2012 roku. Salon Win Chorwackich był jak dotąd największym przeglądem win z tego kraju w Krakowie. Z dobrej strony zaprezentowało się, aż 29 winiarni ze wszystkich czterech regionów: Istria, Wyżyna Chorwacka, Slawonia i Region Naddunajski oraz Dalmacja. Ważną częścią Salonu i dobrym wprowadzeniem do dalszej degustacji było seminarium przygotowane i poprowadzone przez parę dziennikarzy Wojciech Bońkowski i Saša Špiranec.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cechami charakterystycznymi winiarstwa chorwackiego są: liczona w tysiącleciach tradycja, duża ilość (ponad 60) szczepów autochtonicznych, przewaga szczepów białych (60%), duże zróżnicowanie klimatyczne i glebowe wynikające z górzystego charakteru kraju, rozdrobnienie upraw (średnio 1,4 ha/posiadłość) i butikowy charakter produkcji (800 wytwórców zarejestrowanych w systemie DOC). Do tego dochodzi piętno historii. W XIX w. za panowania Habsburgów dominowały nasadzenia szczepów austriackich i niemieckich. Moda na szczepy francuskie przyszła później, na początku XX w. a w drugiej połowie XX w. na Istrii zaznaczyły się silne wpływy włoskie. Przy granicy z Węgrami (Baranja) – węgierskie. W czasach komunistycznych produkcja winiarska została zdominowana przez duże kooperatywy. Kolejny trudny okres to wojna o niepodległość w latach 1991-95, która zahamowała odradzanie się winiarstwa rodzinnego, szczególnie w terenach przygranicznych Regionu Naddunajskiego. Prawie połowę powierzchni upraw zajmują trzy szczepy: graševina (riesling włoski, welschriesling), malvasia i plavac mali. Cztery główne regiony upraw mają zupełnie odmienną charakterystykę.

Na Istrii najbardziej popularne szczepy to malvazja i teran. Świetnie zaprezentowały się wina Moreno Coronica, mocno wytrawne z surową mineralnością, niemal kamienne: podstawowa Malvazija 2011 oraz dojrzalsze i pełniejsze Grand Malvazija 2009. Czerwone Grand Teran 2008 to jedno z najlepszych win Salonu, według Moreno “King of the cellar”. Bardzo długie, intensywne, ładnie zrównoważone, z mocnym owocem, wyrazistą kwasowością i nieco szorstkimi, dodającymi charakteru taninami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bardzo dobre wina z winiarni Kabola: świeża bezbeczkowa ze słonymi akcentami Malvazija 2011, ciekawa aromatycznie ale nieco zdominowana przez beczkę Malvazija Unica 2009 oraz dojrzewana w terakotowych amforach Malvazija Amfora 2007 nieoczywista, nawet trudna w odbiorze ale fascynująca.

Arman Franc pokazał wina w bardziej owocowym stylu: żywa, lekka, bezbeczkowa Malvazija 2011; zaokrąglona, mocno wytrawna Malvazija classic 2011 dojrzewała w niewypalanych beczkach dębowych; również owocowy, średnio ciężki Teran 2009.

Zadziwiającym winem jest Veralda Rose Refosk 2012, ma piękny łososiowy kolor, w ustach początkowo tłuste i wypełniające, później przyjemnie kwasowe pomimo 30 g/l cukru. Trudne do osiągnięcia, unikalne połączenie smaków.

Osobny rozdział to wina Roxanich, totalny odjazd, powrót do przeszłości, do technologii (wg deklaracji producenta) używanych w antyku. Wina nieinterwencyjne, długo macerowane na skórkach (80-90-100 dni), a następnie kilka lat dojrzewające. Pomimo utlenienia mają niesamowitą energią, strukturę, pełnię ciała, unikalność i złożoność aromatów. Duży wybór szczepów, białe Malvazija Antica 2008, Chardonnay Milva 2008, Cuvee 2008; czerwone Cabernet Sauvignono 2008, Teran Re 2007, Merlot 2007.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wyżyna Chorwacka to malownicze wzgórza i chłodny, deszczowy klimat kontynentalny. Dobrze odnajduję się tu odmiany aromatyczne: riesling, sauvignon blanc, muskat. Wyróżniły się wina Bolfan: soczysty, ze sporym cukrem resztkowym i niezłą kwasowością, w stylu win mozelskich, lecz mający więcej ciała Rajnski Riesling 2011 oraz podobne w stylu, miękkie, pełne i krągłe Cuvee bijeli Breg 2011. Niezły był Velikanovic Sauvignon 2011 od Lagradi, aromatyczny, miękki, z dobrą długością, odrobina cukru resztkowego dodała mu krągłości. Belović Muskat żuti 2011 to wino półsłodkie, wypełniające usta, odrobinę kremowe, jak dla mnie zbyt słodkie. Wina Bodren to kolejne zaskoczenie: wyłącznie słodkie ice wine oraz TBA, wielokrotnie nagradzane przez Decantera. Duży wybór, wszystkie wina przyjemnie aromatyczne, gęste, z gigantyczną, sięgającą 250-350 g/l ilością cukru resztkowego, pomimo to nieźle zrównoważone: Rajnski Riesling 2009 Ice wine, Triptih 2010 TBA, Rajnski Riesling 2010 TBA, Chardonnay 2010 Ice wina, Triptih 2011 Ice wina, Bodren 2011 Ice wine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Równinna Slavonia to królestwo graševiny (riesling włoski, welschriesling), która daje tu wina bogate, z aromatami owocowo (dojrzałe czerwone jabłka) – kwiatowymi i wyraźną pieprzno-korzenną końcówką. W zależności od miejsca uprawy i decyzji winiarza może mieć bardziej naturalny żywy i kwasowy charakter. Kutjevo Graševina 2011 to dobre podstawowe wino tego uznanego producenta, mocno wytrawne, mineralne z pieprzną końcówką, średniej budowy. Galić Graševina 2011 to zupełnie inna kategoria wagowa: podobne w charakterze, lecz pełne, wręcz tłustawe, bardzo długie. Podobnie lekko kremowe Galić Chardonnay 2011. Podobały mi się wina z winiarni Belje z lekką słodyczą w smaku: bardzo bogata Graševina 2011, ciężka i pieprzna Graševina Goldberg 2011, a nawet podstawowa Graševina 2011. Duże wrażenie zrobiły wina Krauthaker, świetne jakościowo, zbalansowane Graševina 2011, Graševina Mitrovac 2011, Pinot Sivi 2011.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najskromniej zarówno ilościowo jak i jakościowo zaprezentowała się Dalmacja. Najważniejszy szczep tego regionu plavac mali, pokazał swój olbrzymi potencjał i trudny charakter; są to wina bardzo intensywne, nieokiełzane, lubiące towarzystwo jedzenia.  Svirce Plavac Mediteriano 2010 jest bardzo długi, mocny, intensywny, z charakterystycznym śliwkowym posmakiem. Twarde, wręcz szorstkie garbniki wymagają zahartowanego podniebienia. Poljanić Dingać Plavac mali 2009 oszałamia samym zapachem, super skoncentrowany, jeszcze bardziej taniczny, jeszcze bardziej wymagający. Te wina można polubić, ale zapewne nie będzie to miłość od pierwszego wejrzenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osobne, i ciepłe słowa należą się organizatorom imprezy: Croatian Chamber of Economy i Ministry of Agriculture, oraz ze strony polskiej Wine Service przy wsparciu pozostałych firm z grupy Dom Wina. Wszystko było jak trzeba, dopisali zwiedzający, przestronne sale Pałacu Sztuki umożliwiły prezentację stoisk bez tłoku, wina nie zabrakło, było ciekawe seminarium i materiały informacyjne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lista winiarni:

Istria: Veralda, Kabola, Coronica, Arman Franc, Matošević, Rossi, Agrolaguna, Roxanich

Wyżyna Chorwacka: Bodren, Bolfan Vinski vrh, Lagradi, Belović, Cmrečnjak, Vina DK, Križevci Winery, Nespeš Winery

Slawonia i Region Naddunajski: Daruvar Winery, Belje, Iločki podrumi, Kutjevo, Feravino, Galić, Krauthaker, Vina Kalazić, Erdutski Vinogradi

Dalmacja: Benkovac Winery, Svirče Winery, Poljanić, Korta Katarina

W Salonie brałem udział na zaproszenie organizatora

2 thoughts on “Chorwackiej ofensywy ciąg dalszy

  1. Pingback: Rok 2013 w Krakowie – wydarzenia | Wino w Krakowie

  2. Pingback: Chorwackie wina powracają « Winne tradycje w kulturze polskiej

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s