Świat od kuchni – nieważne co i gdzie, ważne z kim

Świat do kuchni_1Lubię czytać, ostatnio często są to książki poświęcone kuchni albo z winem w tle. Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego to reportaż z podróży kulinarnej w poszukiwaniu posiłku doskonałego. Hm… okej, ale co to jest posiłek doskonały? Pięknie podany, ekstremalnie orientalny, śmiertelnie niebezpieczny? Anthony Bourdain, szef kuchni restauracji Les Halles na Manhatanie, wyrusza wraz z ekipą telewizyjną by odnaleźć odpowiedź na to pytanie. W swej podróży przemieszcza się od kraju do kraju, przeskakuje z kontynentu na kontynent. Uczestniczy w zabijaniu świni w Portugali, wielkim wydarzeniu mającym rangę święta i spotkania rodzinnego. Odwiedza niebezpieczne zakamarki Kambodży i Wietnamu, gdzie próbuję wszelkiego rodzaju lokalnych specjałów. W Rosji, oprócz sporej ilości trunków wysokoprocentowych (a także spotkań z przedstawicielami mafii), ma przyjemność skosztować domowego jedzenia zdobytego na lokalnym targu. Swoje serce i żołądek zostawił w Sajgonie, w restauracji Madame Ngoc. Po powrocie do kraju dzieciństwa, czyli Francji, Anthony przekonuje się, że nic już nie smakuje tak jak dawniej… Czy można dwa razy przeżyć to samo, poczuć ten sam smak? Posiłek to nie tylko jedzenie, to także (a może przede wszystkim) atmosfera miejsca, nasz nastrój, ludzie którzy nam towarzyszą, pogoda, słowem – wypadkowa wielu czynników. Do tego prostego wniosku w końcu dochodzi też autor. Podróże kulinarne potrafią dużo nauczyć, pokazują nowe, zaskakujące produkty i potrawy. Warto wybrać się nawet w odległą część świata by spróbować lokalnych specjałów. Należy jednak cieszyć się i smakować chwilę obecną, delektować harmonię smaków i kolorów, nie rozpamiętując tego co było wcześniej, ani nie czekając na to co być może się wydarzy.

Książka jest intrygująca i warta przeczytania, chociaż nierówna. Niektóre rozdziały czyta się z zapartym tchem, o innych myśli się „no, kiedy w końcu on to zje i pojedzie gdzieś dalej”. Podoba mi się specyficzne poczucie humoru i podejścia do życia autora. Mój ulubiony fragment to opis zachodu słońca na pustyni i późniejsza zaduma pod gwiazdami –  zatrzymanie się na chwilę w poczuciu pełnej harmonii z naturą i z samym sobą.  Może ktoś odnajdzie w Świecie od kuchni pomysł nie tylko na wakacyjną przygodę!

Tytuł: Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego
Autor: Anthony Bourdain
Wydawnictwo: Carta Blanca
Rok wydania: 2012
Cena: 39,90 zł

 

 
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s