“Sekrety wina” (recenzja książki)

Każdy z nas stawiał kiedyś pierwsze kroki jako niemowlę. Potem kolejne w szkole i w pracy. Z pomocą doświadczonej osoby wydawało się to dużo łatwiejsze. Książka Sekrety wina może spełniać rolę pomocnego przewodnika po świecie winiarskim.

sekrety-wina

Sekrety wina to ciekawa pozycja przede wszystkim dla osób rozpoczynających przygodę z winem, a również zaawansowani znawcy znajdą w niej ciekawe informacje. Książka podzielona jest na dwie części: pierwszą poświęcono degustacji wina i obejmuje ona takie zagadnienia, jak cechy wina i ich ocena, techniki degustacyjne, sposoby obchodzenia się z winem przy stole i w piwnicy. W drugiej części autorzy omawiają proces powstawania wina – od winnicy poprzez winifikację po butelkowanie. Cennym uzupełnieniem jest rozdział poświęcony współczesnym trendom i ludziom, którzy wywarli największy wpływ na rynek winiarski we Włoszech w ostatnich dziesięcioleciach.

Pozycja zawiera sporą dawkę wiedzy. Dodam, że – dzięki szerokiemu ujęciu tematu – wiedzy bardzo wszechstronnej. Napisana jest gładko, przystępnym językiem. Najważniejsze pojęcia stosowane w opisach wina wyjaśnione są w słowniczku, skąd między innymi dowiemy się, co oznacza że wino jest „eleganckie”, „garbnikowe” czy „wyrafinowane”. W rozdziale poświęconym łączeniu wina z jedzeniem poznamy kilka szkół postępowania w tej materii. Wprawdzie jak stwierdził wielki włoski krytyk winiarski Luigi Veronelli „Idealne połączenie jedzenia i wina nie istnieje, a jeśli nawet kiedyś ustalono jakieś reguły, to należy je łamać”, ale warto reguły najpierw poznać.

Sekrety wina są bogato ilustrowane, co  jest jednocześnie  siłą i słabością tej książki. Siłą, bo zdjęcia dodają jej lekkości, urozmaicają wywód. Słabością, bo część fotografii jest niewiele wnoszącym ozdobnikiem. Razi zwłaszcza manieryczne operowanie głębią ostrości z rozmytym pierwszym planem oraz nadmierne zbliżanie obiektywu do fotografowanych przedmiotów, nadające im wręcz karykaturalny wygląd.

Książka nie jest podręcznikiem degustacji, uprawy winorośli ani winifikacji, choć w przystępny sposób opisuje każde z tych zagadnień. Autorzy wyjaśniają wpływ poszczególnych elementów każdego procesu na efekt końcowy, przykładowo: jak na smak wina wpływa miejsca uprawy, klimat i gleba. Sekrety wina mogą być naszym przewodnikiem w świecie wina, pokazać jak bogaty i różnorodny jest jego smak, zapach i kolor. Może też sprawić, że zaprzyjaźnimy się z winem, a podczas spotkania ze znajomymi będziemy mogli zabłysnąć poznaną dzięki tej pozycji wiedzą.

Sekrety wina
Filippo Mangione, Riccardo Modesti, Claudia Moriondo
Hachette Polska
Warszawa 2012
Cena: 59,90 zł

MŁ – artykuł jest zmienioną wersją tekstu, który ukazał się wcześniej w magazynie Czas Wina nr 59

2 thoughts on ““Sekrety wina” (recenzja książki)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s