“Niebo w Gębie”

Pod tym nieco pretensjonalnym tytułem kryje się ciepły, pełen pozytywnych emocji film o poszukiwaniu prostych smaków i prostych relacji międzyludzkich. Film Christiana Vincenta powstał na podstawie historii prezydenta François Mitteranda oraz Hortense Laborie – mistrzyni kuchni, która zostaje jego osobistą kucharką. Dla przybyłej z głębokiej prowincji Hortense dwa lata spędzone w Pałacu Elizejskim to czas dwoisty: z jednej strony to czas odgadywania gustu prezydenta, zdobywania produktów wyjątkowej jakości, komponowania potraw, odkurzania starych przepisów. Wszystko by zaspokoić prezydenckie pragnienie “prostych, narodowych smaków”. Ale to też czas starć z prezydencką biurokracją i zawiścią kolegów po fachu. A że francuska biurokracja nie ma sobie równych, więc wynik tej walki był z góry przesądzony. Kolejny rok Hortense spędziła gotując dla polarników w antarktycznej stacji badawczej, traktując to jako odtrutkę na skomplikowane życie pałacowe.

Film jest sprawnie zrobiony, bez dłużyzn, ogląda się dobrze i daje pozytywną energię. Mocną stroną są sceny gotowania i obrazy potraw – sugestywne i apetyczne, aż ślinka cieknie. Słabszą stroną jest prostota i jednowymiarowość przesłania. “Niebo w Gębie” to pozycja obowiązkowa dla miłośników kuchni, film polecamy także osobom chcącym sympatycznie spędzić czas, pobudzić zmysły, znaleźć inspiracje nie tylko kulinarne.

W pokazie filmu uczestniczyliśmy na zaproszenie magazynu “Czas Wina”

Niebo w gębie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s