IV Festiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej

Laskowa to niewielka miejscowość malowniczo położona we wschodniej części Beskidu Wyspowego. Niedawno odbyła się tu IV edycja Festiwalu Śliwki, Sera i Miodu. Impreza kameralna, bardzo lokalna, w dobrym słowa tego znaczeniu. Pokazuje regionalne potrawy i produkty, promuje gospodarstwa i wytwórców. Ilość wystawców jest stosunkowo niewielka, ten niedostatek rekompensuje świetna atmosfera i licznie przybyli, dobrze bawiący się goście i mieszkańcy.

Laskowa, znana głównie dzięki popularnej stacji narciarskiej na stoku Kamionnej, stara się wykorzystać inny swój atut – długą tradycję uprawy i wykorzystania owoców pochodzących z lokalnych plantacji (śliw, jabłoni, gruszek). Wraz z kilkoma sąsiadującymi gminami promuje swoje atrakcje turystyczne jako Śliwkowy Szlak. Jednym ze sposobów promocji dziedzictwa kulturowego jest Festiwal Śliwki, Miodu i Sera, prezentujący lokalną kuchnię z jej sztandarowym produktem – suską sechlońską (wpisaną na  Listę Produktów Tradycyjnych, zarejestrowaną w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne), aromatycznymi miodami, wybornymi serami i innymi smakołykami. Tytułem przypomnienia suska sechlońska to śliwka z pestkami poddana procesowi podsuszania i podwędzania. „Suska” oznacza suszkę, czyli podsuszoną i podwędzoną śliwkę, zaś „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna w gminie Laskowa (podaję za materiałami informacyjnymi Stowarzyszenia Na Śliwkowym Szlaku). Suska sechlońska wpisana jest na  Listę Produktów Tradycyjnych oraz zarejestrowana w Unii Europejskiej jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.

GRAND PRIX IV Festiwalu Śliwki, Miodu i Sera otrzymali Maria i Krzysztof Uryga Gospodarstwo Agroturystyczne “Urygówka” Kamionka Mała za Udziec barani z pieca

Pozostali nagrodzeni:

W I kategorii – ciasta i desery napoje:

– wyróżnienie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Krosna za Miodownik

– wyróżnienie otrzymała Kazimiera Piwowar za Kołacz ze śliwą

W II kategorii – dania główne:

– wyróżnienie otrzymał Łukasz Dutka Usługi Gastronomiczne “Dutka” Stara Wieś za Udka po cygańsku 

– wyróżnienie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Kamionka Mała za Spółę

Dodatkowo przyznano cztery nagrody specjalne, które otrzymali:

– Koło Gospodyń Wiejskich Zawadka za ser krótko dojrzewający z ziołami

– Koło Pszczelarzy z Laskowej za Miód Wiosenny Wielokwiatowy z Pogranicza Czterech Wsi

– Stanisław Piaskowy za Sery owcze

– Koło Gospodyń Wiejskich Laskowa za Śliwkowy Zawrót Głowy oraz wspaniałe przygotowanie stoiska

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s