Święta Chleba 2012 (relacja)

Drugi weekend czerwca to dla miłośników chleba oraz produktów tradycyjnych i regionalnych czas spotkania ze wspaniałymi smakami na krakowskim Kazimierzu, na Placu Wolnica. Tak było i tym razem, w imprezie wzięło udział 46 wystawców i około 30 tysięcy gości, smakując, degustując, bawiąc się, słuchając koncertów i oglądając występy. Przewodnikiem po tej smakowitej historii był wielki miłośnik i znawca Krakowa – redaktor Mieczysław Czuma, wspierany przez znaną publicystkę Katarzynę Siwiec. Dzięki ich rozmowom z wystawcami/producentami dowiedzieliśmy się między innymi skąd wzięło się powiedzenie „lepszy rydz niż nic”, w czym tkwi sekret redykołki, skąd pochodzi chałka żydowska i dlaczego przygotowuje się ją z 6 sulek.

To była już 9. edycja Święta Chleba, połączona z krakowskim półfinałem VIII Małopolskiego Festiwalu Smaku. Wydarzenie zorganizowało Stowarzyszenie Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych, któremu przewodzi mistrz piekarski Antoni Madej, przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego i Urzędem Królewskiego Miasta Krakowa. Za rok jubileusz, to będzie już dziesiąte Święto Chleba!!! Już dziś organizatorzy zapraszają do Krakowa w czerwcu 2013 roku, na krakowski Kazimierz….

Oficjalnego otwarcia imprezy, w asyście małopolskich samorządowców, dokonał Antoni Madej -prezes Stowarzyszenia Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych, pomysłodawca Święta Chleba i główny organizator

Gospodarska wizyta marszałka Sowy u wystawców

Orkiestra Kopalni Soli w Wieliczce umiliła sobotnie przedpołudnie

Wyniki konkursu na najlepszy chleb:

  • I miejsce- chleb Wiejski z Piekarnia Patrycja i Paweł Rydzyk z Kwaśniowa Górnego
  • II miejsce – chleb Piastowski Spółdzielni Piekarniczo-Cukierniczej w  Kraków przy ul. Bociana
  • III miejsce – chleb Żarnowy z Piekarni „ U Dańca” w Łomnej

Piekarnia Patrycja i Paweł Rydzyk z Kwaśniowa Górnego. Na stoisku zwycięski chleb wiejski, trzy wyroby zarejestrowane na „Liście Produktów Tradycyjnych”: chleb jurajski, kołacz jurajski z makiem i sernik jurajski oraz inne smakołyki

Spółdzielni Piekarniczo-Cukierniczej w Kraków przy ul. Bociana, II miejsce w konkursie za chleb Piastowski

Piekarnia „ U Dańca” w Łomnej, III miejsce w konkursie za chleb Żarnowy

Piekarnia z Puńska Mroczkowscy wystawili efektownie wyglądające chleby żytnie pieczone na liściach tataraku

Krakowska piekarnia Antoniego Madeja prezentowała chleb prądnicki, chałki, komiśniak Szwejka, chleb żytni ze śliwką, żytni z żurawiną …

Krakowska piekarnia Antoniego Madeja i jej wyroby

Wyniki krakowskiego półfinału VIII Małopolskiego Festiwalu Smaku:

  • Grand Prix – Chałka żydowska , Piekarnia B.A. Madej z Krakowa
  • II miejsce – Bajgiel z Kazimierza, Piekarnia Rafapol z Zabierzowa
  • III miejsce – boczek gotowany z Podstolic, Zakład Wędliniarski „ Gawor” z Podstolic
  • Wyróżnienie – kiełbasa tradycyjnie wyrabiana, Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek” z Liszek
  • Wyróżnienie – miód wrzosowy, Pasieka Rezerwat Leśny, Kozie Kąty, Łukasz Łukasiewicz z Krakowa

Zakład Wędliniarski „ Gawor” z Podstolic, III miejsce w konkursie MFS za boczek gotowany

Wyrób Wędlin Tradycyjnych „Wolarek” z Liszek, wyróżnienie w konkursie MFS za kiełbasę tradycyjnie wyrabianą

Pasieka Rezerwat Leśny, Kozie Kąty, Łukasz Łukasiewicz z Krakowa, wyróżnienie w konkursie MFS za miód wrzosowy

W plebiscycie publiczności na najlepszą potrawę najwięcej głosów uzyskali:

  • w kategorii „Ekologiczne przysmaki”  Gospodarstwo Ekologiczne Lucyny Gaweł z Woli Batorskiej za faszerowane jaja kury zielononóżki
  • w kategorii „Tradycyjne specjały” – Restauracja „Natalia” z Biertowic za sułkowicką krzonówkę
  • w kategorii „Smakołyki z legendą” – firma „Krak-Marfish” z Poskwitowa za filet śledziowy po wiejsku
  • w kategorii „Jak u mamy” – Koło Gospodyń Wiejskich w Szczytnikach za roladę ziemniaczaną

w kategorii „Ekologiczne przysmaki” najwięcej głosów w plebiscycie publiczności uzyskało Gospodarstwo Ekologiczne Lucyny Gaweł z Woli Batorskiej za faszerowane jaja kury zielononóżki

w kategorii „Tradycyjne specjały” najwięcej głosów w plebiscycie publiczności uzyskała Restauracja „Natalia” z Biertowic za sułkowicką krzonówkę

w kategorii „Smakołyki z legendą” najwięcej głosów w plebiscycie publiczności uzyskała firma „Krak-Marfish” z Poskwitowa za filet śledziowy po wiejsku

w kategorii „Jak u mamy” najwięcej głosów w plebiscycie publiczności uzyskało Koło Gospodyń Wiejskich w Szczytnikach za roladę ziemniaczaną

Najciekawsze wyroby prezentowane na Placu Wolnica

chleby, miody oraz oscypki, gołki i redykołki z Tatrzańsko-Beskidzkiej Spółdzielni Producentów „Gazdowie” z Leśnicy

śledzie z Poskwitowa, wędzone ryby z Zatora, kiełbasa lisiecka od Wolarka

chleb prądnicki i chałka od Antoniego Madeja, wędliny z Jasiołki

mąka z zakładu Polskie Młyny, sery z gospodarstwa Figa

przetwory owocowe z Gospodarstwa Agroturystycznego Mariana Mikołajewicza w Nielepicach

wyroby Piekarni Patrycja i Paweł Rydzyk z Kwaśniowa Górnego

chleb z Piekarni Patrycja i Paweł Rydzyk z Kwaśniowa Górnego

wędzone ryby z FPHU Spiżarnia Doliny Karpia z Brzeźnicy k. Zatora

soki owocowe i warzywne z Tłoczni Maurera w Łącku

sękacz z Cukierni Zaniewicz w Międzyrzeczu Podlaskim

polskie wina – Riesling Lecha Jaworka i Tramin Marka Krojciga były dostępne na stoisku Winiarni Winoman z Krakowa

sery owcze – bunc, oscypki, gołki, redykołki – Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie”

oleje tłoczona na zimno, m.in. korzenny olej rydzowy firmy Semco z Szamotuł

wędliny z Zakładu Mięsnego Wasąg

sery kozie – Gospodarstwo Ekologiczne Figa

wędliny – Jasiołka z Dukli

Pracownia Cukiernicza Wojciech Doliński z Krakowa

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale

sery korycińskie – Gospodarstwo Rolne Sławomir Szamreto w Korycinie

Zakład Masarski „Mądry” Nowa Wieś Szlachecka k. Liszek

zabawki drewniane Ernest Ślusarczyk Art.-Folk z Łącznej

Zasmakuj w Małopolsce to kampanię, promującą małopolskie produkty regionalne poprzez cykl imprez promocyjnych http://www.malopolska.pl/Turysta/ZasmakujwMalopolsce/Strony/default.aspx

2 thoughts on “Święta Chleba 2012 (relacja)

  1. Pingback: Chleb i Wino | Wino w Krakowie

  2. Pingback: Rok 2012 w Krakowie « Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s