IV DNI WĘGRZYNA & CK WINO degustacje komentowane

Możliwość bezpośredniego spotkania i rozmowy z winiarzem jest jedną z większych atrakcji DNI WĘGRZYNA & CK WINO. W trakcie festiwalu odbyły się cztery degustacje komentowane: Korenika & Moškon, Weingut Netzl, Attila Petreny i Lajosz Gal.

Największe wrażenie zrobił Matej Korenika, enolog w winnicy Korenika & Moškon (Slovenska Istra, Słowenia) www.korenikamoskon.si Winnica licząca 25 ha zalicza się do trójki największych w Słowenii, firma została założona w 1984, tradycje winiarskie rodziny są znacznie dłuższe. Matej to winiarz dojrzały, o zdecydowanych poglądach, dla którego ważne są: uprawa organiczna (od 2002), dobrane do regionu szczepy, bardzo ograniczone zbiory, dojrzałość owoców, naturalne drożdże, brak sztucznych dodatków, dojrzewanie głównie w dużych beczkach, zapewniających mikrooksydację a nie nadając dębowego posmaku, długie leżakowanie w butelkach przed wypuszczeniem wina na rynek. Styl winiarza jest dobrze rozpoznawalny: wszystkie wina są pełne owocu, skoncentrowane, dobrze skomponowane i w pełni ukształtowane.

Matej przedstawił trzy wina z najbardziej rozpoznawalnego szczepu Istrii – Malvazija Istarska. Szczep jest rozpowszechniony w regionie śródziemnomorskim, lecz tylko na Istrii wytwarzane jest z niego wino wytrawne, w innych regionach jest używany do produkcji win słodkich (Włochy) lub wzmocnionych (Porto, Madera). Podstawowa Malvazija 2011 produkowana jest bez użycia beczki, ma smaki i aromaty typowe dla szczepu, całość jest czysta i precyzyjna. Dojrzewająca w dużych beczkach slawońskich Malvazija 2009 ma dobrą kwasową strukturę. Znakomite Paderno, grona wyrosłe na podłożu w którym jest więcej skał niż gleby dały mu mineralność, skrajnie niska wydajność (1/2 kg z krzewu) koncentrację, a 30 miesięcy spędzone w beczkach barrique dojrzałość.

Kolejnym szczepem charakterystycznym dla Istrii jest Refošk. Refošk 2009 zrobiony bez użycia beczki jest lekki, owocowy, z ładnie zaznaczoną kwasowością. Refošk 2007 spędził dwa lata w beczkach barrique, pomimo to jest świeży i owocowy. Dwa szczepy międzynarodowe zrobiły równie dobre wrażenie. Pinot Noir 2007 to piąty rocznik wyprodukowany, ale pierwszy, który Matej Korenika uznał za wystarczająco dobry by wino zabutelkować i wypuścić na rynek (po 5 latach dojrzewania!). Cabernet Sauvignon 2006 jest znakomity. Na zakończenie próba beczkowa Rumeni Muškat 2010, bardzo słodki, bardzo świeży i czysty w smaku oraz zapachu. Muskat już wkrótce będzie butelkowany i dostępny w sprzedaży. Wszystkie wina to świetna robota i duży potencjał by w kolejnych rocznikach uzyskiwać jeszcze lepsze rezultaty.

Wina Korenika & Moškon dostępne są w sklepie internetowym Prados

Franz i Christina NETZL www.netzl.com pochodzą z regionu Carnuntum (Austria), położonego na prawym brzegu Dunaju, pomiędzy Wiedniem a Bratysławą. Z 26 ha winnic 20 ha jest obsadzonych Zweigeltem. W winnicy pracuje cała rodzina: całością kieruje bezpośredni i nieco rubaszny Frank, pomaga mu żona Christina oraz córki – energiczna i twórcza Christina oraz zakręcona i uśmiechnięta Annemarie. Franz Netzl przedstawił trzy wina białe: Grüner Veltliner classic 2011, Muskatina Gelber Muskateller 2011 i Weißburgunder Bärnreiser 2011 oraz pięć win powstałych na bazie Zweigeltu.

Różowe Rosanna 2011, miękkie, złagodzone w dużych beczkach Carnuntum Cuvée 2011 (40% Zweigelt, 40% Blaufrankisch, 20% Merlot), klasyczne Rubin Carnuntum 2010 (100% Zweigelt), Edel Tal 2009 (60% Zweigelt, 30% Merlot, 10% Syrah), Anna-Christina 2009 (60% Zweigelt, 20% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon). Przypadł mi do gustu Rubin Carnuntum – owocowy, z miękkimi taninami i typowym dla szczepu smakiem i aromatem. Większość degustujących najbardziej podobały się dwa ostatnie wina, z dodatkiem Merlota i Syrah lub CS: Edel Tal i Anna-Christina. Oba dobre, lecz dla mnie nieprzekonywujące – niezdecydowane, w rozkroku pomiędzy szczepami i zanadto naznaczone beczką.

Wina Weingut Netzl dostępne są w sklepie internetowym Prados

Attila Petreny to eksperymentator o duszy inżyniera. Winnicę nieopodal Egeru kupił w 2002, po trzech latach wyprodukował pierwsze wino, ale dopiero w 2011 rozpoczął sprzedaż. Dużo eksperymentuje, zarówno w winnicy jak i w piwnicy. Uczy się od najlepszych: Vilmosa Thummerera, GyörgyLőrincza, kiedyś od Tibora Gala. Pokazał typowe dylematy winiarza: jakie szczepy wybrać, gdzie posadzić, kiedy zebrać grona, czy używać beczki a jeżeli tak to nowej czy starej, jaki dąb wybrać itd. Wina, które przedstawił oddają efekty przemyśleń i wyborów. Wytrawny Muscat Ottonel 2008 był delikatny, owocowo-kwiatowy. Dwa różne chardonnay: świeże Chardonnay 2010 (bez beczki) oraz bardziej dojrzałe, pełniejsze, nieco maślane i krótkie Chardonnay Barrique 2008. Zbyt mocno potraktowane dębem Hárslevelű (Solaria) 2008. Dwa różne pinoty: owocowy, delikatny Pinot Noir 2008 oraz starzony 2 lata w nowej beczce Pinot Noir 2009 (próba beczkowa) dobry, dojrzały, nie zdominowany przez drewno. Dwa różne syrah: bliższy stylowi francuskiemu Syrah 2008 o dużej intensywności, taniczności, jeszcze nie ułożony oraz Syrah 2009 (próba beczkowa) zrobiony bardziej w stylu australijskim, łagodniejszy, bardziej owocowy, mniej taniczny. Był jeszcze mało wyrazisty Kékfrankos 2005 i zdominowana przez beczkę Fúria 2005 (CS + Kékfrankos).

Na efekty eksperymentów warto jeszcze poczekać. Attila Petreny to ciekawa osobowość, godna zapamiętania. Państwo Petreny oprócz winnicy prowadzą niewielki pensjonat w Egerszalok, stanowiący świetną bazę wypadową do zwiedzania Egeru i okolic. Pensjonat jest położony tylko 5 km od centrum Egeru, obok winiarni St. Andrea i blisko kąpielisk termalnych. Oboje mówią po polsku.

Importerem win Attila Petreny jest firma BORDOM, wina dostępne są m.in. w sklepie IN VINO VERITAS w Krakowie ul. Łobzowska 26   http://vinoveritas.pl/ 

dr Lajos GAL, enolog i nauczyciel to postać znana i ceniona w regionie winiarskim Eger. Wieloletni dyrektor egerskiego Instytutu Winorośli i Wina, obecnie jest przewodniczącym gminy winiarskiej w Egerszólát i sekretarzem regionalnej rady winiarzy. Od 1999 roku wytwarza wino pod własną etykietą www.gallajoseger.hu

W samej degustacji nie uczestniczyłem, więc ograniczę się tylko do przywołania listy win: Egerszóláti Olaszrizling 2011, Egri Csillag 2011, Kántor-tag Egerszóláti Olaszrizling 2009, Pirosbor 2011, Egri Bikavér 2009, Egri Bikavér Superior 2008, Pajados Egri Bikavér 2009, András Bora 2009, Eszter Bora 2009 (słodkie).

Wina Lajosa GALA   dostępne są w sklepie Domus Vini


One thought on “IV DNI WĘGRZYNA & CK WINO degustacje komentowane

  1. Pingback: Rok 2012 w Krakowie « Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s