Blaufrankischland

Środkowy Burgenland to królestwo szczepu Blaufrankisch. Aby wino mogło być oznaczone jako Mittelburgenland DAC musi spełniać kilka warunków: dopuszczone są tylko grona Blaufrankisch, zbierane i przerabiane wyłącznie w regionie, musi spełniać kryteria austriackiego wina jakościowego oraz odpowiadać ściśle zdefiniowanemu profilowi smakowemu. Dopuszczone są trzy style: Classic, Riedle i Reserva. Wina nie odpowiadające wymogom apelacji mogą być sprzedawane jako wina regionalne Burgerland. Pod pojęciem Classic rozumie się wino ze szczepu Blaufrankisch o korzennym smaku z owocowym akcentem, które powstają w tradycyjnej dużej, drewnianej beczce lub stalowej kadzi (nie posiadają posmaku barrique). Zawartość alkoholu to min. 12,5% lub 13%. Wino może być wprowadzone na rynek od 1 sierpnia roku następnego po zbiorach. Określenie Riede otrzymują wina o mocnym, wyrazistym stylu, mogą mieć lekką nutę dębową, gdyż są wytwarzane w używanych beczkach typu barrique. Zawartość alkoholu to min. 13% lub 13,5%. Wino może być sprzedawane dopiero od 1 października roku następnego po zbiorach. Reserve oznacza pełne wina wytwarzane w nowych, beczkach barrique, o zawartości alkoholu min. 13%. Wino może być sprzedawane dopiero od 1 marca drugiego roku po zbiorach.

Podczas prezentacji w Konsulacie Austriackim w Krakowie swoje wina zaprezentowało 6 producentów. Było dużo win ciężkich, wręcz wysilonych, z intensywnymi taninami, długą i mocną końcówką. Mało było win soczyście owocowych, większość została mocno potraktowanych beczką. Trzeba lubić ten typ wina i mieć mocno zahartowane podniebienie.

Weingut Hans Igler z Deutschkreutz – najlepsze wina degustacji, między innymi cuvee Volcano (Blaufrankisch, Cabernet Sauvignon, Zweigelt i Merlot), Blaufrankisch Ab Ericio, Blaufrankisch Biiri.

Weingut Familie Reuman z Deutschkreutz, uwagę zwróciło dobre Reserve 2009, wina dostępne w Austrovin.

Weingut Familie Strehen z Deutschkreutz – dobre Blaufrankisch Weisses Kreutz oraz Cuvee Pandur – gęste, pełne, soczyste. z intensywnymi taninami. Dostępne w Polsce w Enotece Wino i Przyjaciele z Krosna

Vereinte Wintzer to spółdzielnia zrzeszająca 350 winiarzy, zarządzających ponad 500 ha winnic w gminie Horitschon. Spółdzielnia ma dwie linie etykiet: “czarną” – przeznaczoną dla supermarketów oraz “białą” dla restauracji i sklepów specjalistycznych.

Rodzinna winnica Juliana Wieder ma 35 ha w gminie Neckenmarkt, produkuje Blaufrankisch z pojedynczych parcel: Bodigraben, Kohlenberg, Hochberg, ze starymi winoroślami. Wiederowie pokazali między innymi: Blaufränkisch VITIKULT 2009,  Blaufrankisch Reserva oraz dwa ciekawe cuvee Sempre i Morandus.

Weingut Hundsdorfer, kolejna rodzina firma, na zdjęciu Anton Hundsdofer z synem. Oprócz klasycznych dla regionu szczepów Blaufränkisch i Zweigelt uprawiają Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah. Weingut Hundsdorfer ma dwie linie win czerwonych. Linia oznaczona białymi etykietami to wina w tradycyjnym stylu, dojrzewające w dużych beczkach i zbiornikach, druga linia (czarne etykiety) to wina dojrzewające w małych dębowych beczkach typu barrique.

 W artykule wykorzystano informacje z materiałów prasowych organizatora prezentacji.  

2 thoughts on “Blaufrankischland

  1. szkoda, że impreza nie była nagłośniona, chętnie bym się wybrał. Spośród winiarzy obecnych na degustacji warto polecić Julianę Wieder z Neckenmarkt – świetne blaufrankische i ostatnio bardzo dobre notowania w Falstaffie jeśli chodzi o szczepy bordoskie. W kategorii cena-jakość znakomite są Blaufrankisch classic i Blaufrankisch Gfanger z solidnej spółdzielni Vereinte Winzer. No i spółdzielnia ta ma chyba najtańsze na rynku blaufrankisch z cru Durrau – choć na razie koniecznie do piwnicy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s