Winnice Loary

Kolejna firma, która swoją podstawową działalność chce łączyć z pasją do wina. Po branży paliwowej, samochodowej, odzieżowej i innych na rynek winiarski wchodzi firma z branży przemysłowej (obróbka i automatyka). Taka  praktyka ma zalety, zwykle jest to mocne zaplecze finansowe i organizacyjne oraz dobre osadzenie w kraju/regionie produkcji wina. Ma też wady, przede wszystkim słabą znajomość branży winiarskiej i HoReCa w naszym kraju.

Winnice Loary to importer i dystrybutor hurtowy win francuskich, wkrótce działalność będzie rozszerzona o sprzedaż detaliczną. W porfolio są na razie tylko czterej producenci: Michel Blouin, Leduc Frouin, Couly Dutheil, Locquets. Portfolio będzie sukcesywnie rozbudowywane, wkrótce dołączą kolejne nazwiska: Petard Vinvent et Jean Paul, Monmousseau, Roger et Didier Raimault, a po nich następni producenci.

Atutem firmy jest skupienie się na regionie do tej pory mniej znanym i docenianym. W epoce postrparkerowskiej na znaczeniu zyskują indywidualny styl, świeżość i lekkość, czyli cechy które zwykle przypisujemy winom z Doliny Loary. Region ten rozciąga się od Burgundii do Oceanu Atlantyckiego, obejmuje kilka podregionów (największe to Pays Nantes, Anjou-Saumur, Tourine, Centre), oferując dużą różnorodność terroir. Typowe szczepy to Chenin Blanc, Sauvignion Blanc oraz Cabernet Franc. Paleta produkowanych win jest szeroka: wina białe, różowe, musujące czy lekkie czerwone.

Podczas prezentacji portfolio Winnic Loary od dobrej strony pokazały się wina z winnicy Couly Dutheil – cabernet franc z prestiżowych apelacji Chinon (Domain Rene Couly 2010, Clos del l`Echo 2007), Saumur-Champigny (Les Moulins de Turquant) oraz Bourgueil (Les Barriors).

Michel Blouin pokazał sympatyczne i smaczne Anjou blanc (100% Chenin) oraz kilka win czerwonych, dla mnie nie przekonywujących Anjou Gamay (100% Gamay), Anjou Rouge (70% Cabernet Franc, 30% Cabernet Sauvignon, Anjou Villages (70% Cabernet Franc, 30% Cabernet Sauvignon).

Licznie była reprezentowana winnica Domaine Leduc-Frouin, która zaznaczyła swoją obecność prostym stołowym Chardonnay, dwoma półwytrawnymi (odpowiednio ok. 20 g/l i 30 g/l cukru resztkowego) winami różowymi Rose Anjou i Cabernet Anjou, czerwonym Anjou Villages oraz dwoma winami musującymi produkowanymi metodą tradycyjną Crémant de Loire Blanc Brut i Crémant de Loire Rose.

Ponadto można było skosztować smaczne Sancerre od Roger et Didier Raimault, a także półwytrawne musujące Vouvray z winnicy Locquets.

Prezentacja Winnic Loary była udana – sprawna organizacyjnie, z dobrą frekwencją i życzliwym zainteresowaniem osób z branży winiarskiej. Pokazano wina z dużym potencjałem gastronomicznym, dobrze uzupełniające każdy posiłek, z coraz modniejszego regionu, o dużej różnorodności. Spotkanie miało miejsce w kawiarni i winiarni Konfederacka 4 na coraz modniejszych  Dębnikach.

3 thoughts on “Winnice Loary

  1. Pingback: Rok 2012 w Krakowie « Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s