Rumunia puka do naszych drzwi

Kolejny, po Chorwacji, Bułgarii, Gruzji, Mołdawii kraj puka do naszych drzwi i domaga się należnego mu miejsca na półkach sklepowych i naszych stołach. Rumunia to kraj o długiej tradycji winiarskiej i wielkich możliwościach produkcji win wysokiej jakości. Po pamiętnej jesieni narodów w 1989 roku i upadku reżimu komunistycznego zmiany własnościowe pozwoliły na stopniowe odbudowywanie winiarstwa w Rumunii.  Historia dzieje się na naszych oczach, od nas zależy, czy odpowiedzią na pukanie do drzwi będzie okrzyk “wróg u bram” czy też “gość w domu, Bóg w domu”.

Swoje wina zaprezentowały trzy winiarnie z czołowego regionu upraw odmian czerwonych Dealu Mare.

Crama Basilescu – tradycja tej winiarni sięga roku 1920, kiedy charyzmatyczny Nicolae Basilescu, dziedzic arystokratycznej rodziny  Saint Georges de Posingen (znanej od V wieku) założył winnice w regionie Urlaţi. Winnica znana była z produkcji szampana, którego jakość była tak dobra, że firma St. Marceaux & Co (założona w Reims w 1837 r.) zezwala na używanie swojej nazwy i marki na butelkach wina produkowanego w Rumunii. Posiadłość została odzyskana przez rodzinę Basilescu w 1998 r., po odbudowie winnicy (50% nowych nasadzeń) i winiarni pierwsze wino zostało wypuszczone na rynek dopiero w 2008 r. Firma posiada winnice w Urlaţi (60 ha), gdzie uprawiane są głównie odmiany czerwone (Fetească neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, ale też Sauvignon blanc) oraz w Pietroasele (40 ha), gdzie uprawiane są odmiany białe (Busuioacă de Bohotin, Tămâioasă Romaneasca, Fetească alba i Riesling italian). Crama Basilescu produkuje wina w dwóch liniach Crama Basilescu i Eclipse Selection.

Eclipse Selection to wina z segmentu medium z półki cenowej 3-5 EUR. Wina dość proste, lecz niezłe i dobrze pijalne, o charakterze typowym dla szczepu, z którego zostały wytworzone. W tej serii zaprezentowane zostały: Sauvignon blanc 2011, Fetească albă 2009, Tămâioasă românească (pólsłodkie), Rose 2010 (Fetească neagră, Cabernet Sauvignon), Merlot 2009 i Fetească neagră (półwytrawne).

Crama Basilescu to wina z segmentu premium, z półki cenowej 5-10-15 EUR. Wina mające indywidualny rys – są cięższe, bardziej skoncentrowane i złożone, warte zainteresowania: Fetească albă 2011, Sauvignon blanc 2011, Golem (Chardonney, Fetească albă, Riesling italian) – delikatne, dobrze pijalne, z lekką goryczką w końcówce, Rose (Fetească neagră) o niezłej kwasowości, wyraziste, pełne ciała, Golem 2008 (Fetească neagră, Cabernet Franc, Merlot) – o pięknym bukiecie i dużej koncentracji oraz słodkie, kwiatowo-różane, o oryginalnym różowo-fioletowym  kolorze Busuioacă de Bohotin.

Crama Rotenberg

Michail Rotenberg posiada 25 ha winnic w sześciu lokalizacjach w Dealu Mare, wszystkie obsadzone ponad 25-letnimi krzewami merlota. Rotenberg ma dość tradycyjne podejście do produkcji wina – wierzy, że jakość można osiągnąć tylko poprzez staranne kontrolowanie wszystkich elementów: wysoką jakość gron osiąga poprzez ograniczenie wydajności i ręczną selekcję, fermentacja odbywa się w sposób tradycyjny, wino dojrzewa w beczkach robionych na miejscu z długo sezonowanego rumuńskiego dębu. Na ruinach dwupiętrowej podziemnej piwnicy zbudował w pełni grawitacyjną winiarnię. Grona z poszczególnych parcel są winifikowane osobno, przy użyciu selekcjonowanych drożdży, dobieranych w zależności od oczekiwanego rezultatu. Wino nie jest filtrowane, w przypadkach koniecznych jest klarowane przy użyciu kurzego białka.

Crama Rotenberg pokazała cztery merloty z podstawowej kolekcji: przeznaczony dla supermarketów Rapsod (50% wina było starzone w dębowych beczkach, druga połowa nie miała kontaktu z dębem aby zachować więcej owocu); trochę droższy Menestral (12 miesięcy w beczce); zdecydowany w smaku, pełny tanin; męski Notorius (podczas fermentacji nie usunięto pestek); Classic potrzebuje więcej czasu na dojrzewanie, obecnie zdominowane jest przez dymny aromat mocno wypalonej beczki.

Wina Crama Rotenberg cechują się wyraźnym wiśniowym aromatem i stosunkowo niską zawartością alkoholu (13-14%). Najbardziej podobał się Notorius, niestety nie było dostępne wino z kolekcji reserve, uznane w 2009 roku za najlepszy merlot w Rumunii, w poszczególnych rocznikach jest wytwarzanych tylko ok. 700 butelek tego wina.

Vinarte to firma założona w 1998, areał upraw to 400 ha, posiada trzy centra produkcyjne: Castel Starmina w rejonie Vanju Mare, z której degustowaliśmy: Riesling Cuvee d`Excellence, Sauvignon blanc Cuvee d`Excellence, Merlot Castel Starmina, Merlot Prince Mircea, półwytrawne Tămâioasă românească, bardzo słodki, skoncentrowany Riesling o wdzięcznej nazwie Sirena Dunarii (Dunajska Syrenka). Winiarnia Villa Zorilor w rejonie Dealu Mare zaprezentowała Fetească neagră oraz wielokrotnie nagradzany Merlot  Prince Matei. Jedyne prezentowane wino z winiarni Bolovanu w rejonie Samburesti to słoneczny Cabernet Sauvignon Soare.

Angst to firma szwajcarsko-rumuńska, producent wysokiej jakości wędlin. Można było spróbować kilku wyrobów, na zdjęciu widać od lewej: pikantna wołowo-barania kiełbasa Babic z dodatkiem papryki, wieprzowa grubo krojona kiełbasa Very Good Sausages, Sinaia Pastrami to obtoczona przyprawami wieprzowina suszona przez 60 dni, pierś z kaczki naturalnie suszona (lecz nie sucha!), kultowa Sibiu Salami, którego recepturę wymyślił ponad sto lat temu przybyły z Włoch mason Filippo Dozzi. Sibiu salami podczas procesu technologicznego nie ulega obróbce cieplnej (takiej jak gotowanie), podczas 90-dniowego dojrzewania porasta szlachetną pleśnią, co nadaje mu specyficzny i niepowtarzalny smak i kolor. Po prawej stronie stołu widać wołowe pastrami suszone przez kilka dni w piecu opalanym drewnem. Angst szuka importera, firma dostarcza produkty nawet do poszczególnych  restauracji lub sklepów.

.

Degustację zorganizował Rumuński Instytut Sztuki, jako jedno z wydarzeń towarzyszących piątej edycji Festiwalu Kultury Rumuńskiej w Krakowie. Miejsca na spotkanie użyczyła jak zawsze gościnna winiarnia WINOMAN przy ulicy Św. Tomasz 7.

3 thoughts on “Rumunia puka do naszych drzwi

  1. Pingback: Rok 2012 w Krakowie « Wino w Krakowie

  2. Witam serdecznie,
    dot. Vinarte, gdzie jest napisane “Vinarte to firma założona w 1998, areał upraw to 100 ha” prawidłowe jest 400 ha.
    Dziękuje za artykuł.
    pozdrawiam
    Alessandro Bruzzone

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s