Jedzmy jagnięcinę #2/2

Sympozjum “Jagnięcina – tak! To jest naski smak” zorganizowało w dniach 29–30 marca 2012 Starostwo Powiatowe w Zakopanem, przy współpracy Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury oraz Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. hr. Wł. Zamoyskiego w Zakopanem. Sympozjum zainaugurowało działalność Tatrzańskiej Akademii Kulinarnej.

Pokaz kulinarny Armando Selimaja, szefa kuchni Hotelu Grand Nosalowy Dwór w Zakopanem 

Armando Selimaj z pochodzenia jest Albańczykiem, ma korzenie greckie, doświadczenie zawodowe zdobywał we Włoszech, a od trzech lat przebywa w Polsce; był szefem kuchni w Hotelu du Paris w Monte Carlo, restauracji Christina O w San Remo, szefem wykonawczym w Hotelu Sand i Hotelu Marine W Kołobrzegu.

kotleciki z jagnięciny mielonej z cebulą, obtoczone w szpinaku i grubo mielonych migdałach

Kotleciki z jagnięciny mielonej z cebulą, obtoczony w szpinaku i grubo mielonych migdałach, pieczony 10 min w temperaturze 160℃. Oszczędnie przyprawiony: sol, pieprz, świeży rozmaryn i czosnek. Sos to zblendowana pieczona czerwona papryka z odrobiną śmietany. Podany na sałacie strzępiastej (endywia) z rukolą i selerem naciowym

kotlety jagnięce, wcześniej macerowane, zostały obtoczone z obu stron w sosie beszamelowym, paście truflowej i mące

... obsmażone na patelni następnie pieczone w piecu

Armando preferuje kuchnię bałkańską i śródziemnomorską, której podstawą są prostota, świeże produkty najwyższej jakości, umiar w gotowaniu i przyprawianiu 

puree ze zblendowanej soczewicy na bulionie warzywnym; liść sałaty dla ozdoby

kotlety jagnięce, wcześniej macerowane, zostały obtoczone z obu stron w sosie beszamelowym, paście truflowej i mące, obsmażone na patelni następnie pieczone w piecu; podsmażone na oliwie gotowane ziemniaki i świeża cukinia, z dodatkiem czosnku (w całości) i zblanszowanej świeżej pietruszki; puree ze zblendowanej soczewicy na bulionie warzywnym

Pokaz kulinarny Jana Wojtanka, szefa kuchni restauracji Kmicic i Gazdowo Kuźnia w Zakopanem 

Jan Wojtanek pracował jako kucharz w Hotelu Orbis w Zakopanem, doskonalił się uczestnicząc w konkursach kulinarnych i kursach zawodowych. Przez 6 lat był szefem kuchni w restauracji Bąkowo Zohylina, obecnie w restauracjach Kmicic i Gazdowo Kuźnia w Zakopanem. Preferuje kuchnię tradycyjną, opartą na wzorach wyniesionych z domu

zupa to wywar na wędzonce z dodatkiem żentycy, maślanki lub kwaśnego mleka, trochę śmietany. A w zupie puree ziemniaczane omaszczone skwarkami z boczku, osobno gotowana sałata (dawniej używano pokrzywy) i kawałek gotowanej polędwice jagnięcej. To zupa w wersji odświętnej "na bogato"

potrawka z jagnięciny z warzywami (korpiele i pomidory z puszki). Korpiel lub karpiel to inaczej brukiew, warzywo kapustowate

ozdobą talerzy była szarotka ze smalcu i masła

potrawka podana została w miseczkach z ciasta; do tego kawałek udźca jagnięcego, kluseczki i gotowana kiszona kapusta z grzybami

Sympozjum “Jagnięcina – tak! To jest naski smak” zorganizowało w dniach 29–30 marca 2012 Starostwo Powiatowe w Zakopanem, przy współpracy Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury oraz Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. hr. Wł. Zamoyskiego w Zakopanem. W części teoretycznej sympozjum swoje wystąpienia mieli (między innymi):

Andrzej Gąsienica - Makowski , Starosta Tatrzański

Adam Kitowski, asystent Starosty Tatrzańskiego

Lech Pankiewicz, Wiceprezes Małopolskiej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej w Wieliczce

Magdalena Wajda, Powiatowa Stacja Epidemiologiczna w Zakopanem

Krzysztof Król Łęgowski, Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem

Joanna Jakubowska-Łazęcka, wiceprezes Małopolskiej Izby Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych w Krakowie

Rafał Dorociuk, nauczyciel technologii żywienia w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. hr. Wł. Zamoyskiego w Zakopanem

One thought on “Jedzmy jagnięcinę #2/2

  1. Pingback: Rok 2012 w Krakowie « Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s