Poznaj swoje terroir – konkurs „Skomponuj posiłek” – Rendez-Vous en France Delikatesy Francuskie

Rendez-Vous en France Delikatesy Francuskie – niewielki sklep przy  drodze wiodącej kiedyś do Sławkowa na Śląsku, obecnie jednej z głównych ulic Starego Miasta.  Ulicą Sławkowską zwykle kierujemy się do lub z Kleparza. Wracając z Kleparza warto na chwilę zatrzymać się pod nr 11, znajdziemy tu smakołyki gdzie indziej niedostępne, między innymi: trufle, foie gras, terrines, zupy, makarony, kasztany, musztardy, konfitury, likiery, cydr i calvados. Codziennie (prócz sobót) świeże bagietki. No i oczywiście wino, na razie głównie z Langwedocji.

W trakcie gry miejskiej w Rendez-Vous en France promowane były wina z własnego importu:

  • Picpoul De Pinet 2009, cena 25,90 zł
  • Chateau Grezan Tradition 2008, cena 39,90 zł.
  • Cuvee Prestige Clairette de Die, wino musujące produkowane metodą tradycyjną 53,90 zł

Ogłaszamy konkurs „Skomponuj posiłek”

Zasady konkursu:

  1. Organizatorem konkursu jest Wino w Krakowie.
  2. Konkurs przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.
  3. W konkursie mogą wziąć udział zarówno uczestnicy gry miejskiej jak i pozostali fani facebookowych profili   Rendez-Vous-en-France   oraz Wino w Krakowie
  4. Należy wykonać zadanie opublikowane poniżej.
  5. Zgłoszenie konkursowe należy przesłać na adres winowkrakowe@gmail.com w terminie do niedzieli 23 października 2011 r godz. 24:00.
  6. Oceniane będą: pomysł na potrawę oraz trafność doboru wina. Liczy się także sposób ujęcia tematu (im ciekawiej i bardziej wyczerpująco tym lepiej).
  7. Organizator ma prawo do opublikowania wypowiedzi na stronach internetowych Wino w Krakowie.
  8. Autor najwyżej ocenionej wypowiedzi zostanie nagrodzony butelką wina musującego Cuvee Prestige Clairette de Die Tradition.
  9. Odbiór nagrody wyłącznie w Krakowie, po uprzednim umówieniu się. Nie wysyłamy nagrody pocztą, kurierem.

Zadanie konkursowe:

Skomponować posiłek składający się z min. 3 dań (w tym deser) – przy użyciu produktów dostępnych w sklepie Rendez-Vous en France. Oczywiście nie trzeba podawać kompletnego przepisu, wystarczy pomysł na potrawę. Do każdego dania dobrać pasujące wino (lub inny trunek) z oferty sklepu Rendez-Vous en France. Uzasadnić dobór wina.

Nagrodą w konkursie jest wino Cuvee Prestige Clairette de Die Tradition, wino musujące wytwarzane ze szczepów Muscat Blanc à Petits Grains (75% minimum) oraz Clairette (25% maximum). Wino wyróżnia się specyficzną metodą produkcji. Moszcz fermentowany jest przez kilka miesięcy w kadziach przy obniżonej temperaturze, po osiągnięciu 4-5 % alk. wino jest butelkowane. Fermentacja kontynuowana jest w butelkach, ale zanim cały cukier zostaje przemieniony w alkohol, proces fermentacji jest przerywany poprzez filtrację, po czym butelki są ponownie napełniane. Wino naturalnie musujące, pozostaje lekkie (ok. 7% alk.), zachowuje aromat właściwy dla szczepu Muscat, owocność oraz jest naturalnie słodkie (bez dodatku cukru). Należy pić mocno schłodzone,  jako aperitif lub jako wino deserowe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s