II FESTIWAL SPOWALNIANIA CZASU – LATO LENIWCÓW 2011 (część 2)

W dniach 8 – 11 września 2011 odbędzie się na Małym Rynku druga część II Lata Leniwców,  pod tytułem: „Program na dziś zostanie podany jutro”.

Jak zwykle  pojawią się winiarze, restauratorzy i dostawcy chwilowego szczęścia pod różnymi postaciami. Odbędą się koncerty, pokazy i wydarzenia specjalne.

Wrześniowa edycja Lata Leniwców rozpocznie Nieustający Festiwal Spowalniania Czasu 2011/2012, w ramach którego planowane są liczne imprezy w Krakowie oraz Warszawie (m.in. „Hallowine” oraz „Św. Walenty z olejami, albo miłość jak makaron”)

Lista wystawców w porządku alfabetycznym:

– „3 Grosze” – czyli orzechy i łakocie
– „Aperitif”  z hamburgerami domowymi i cydrem (w ramach eksperymentu smakowego)
– „Atlantika” z winami portugalskimi
– „Austrovin” z winami austriackimi
– „Baltic Glass” z kwasem chlebowym
– „Brix65” – wina niemieckie z Warszawy
– „Bul-Eco” z przetworami i serami  z Bułgarii oraz p. Tzanevem, Bułgarem z Poznania
– „Cofeina” z winami węgierskim i kawą
– „DAC” – wina austriackie, węgierskie i nie tylko
– „Dwa Bratanki” z langoszami i kołaczami
– „Figa” – czyli sery kozie
–  Fołta Jan z wędlinami z Markowej
– „Hudy Smalec” z grillem polskim oraz wędlinami domowej roboty
– „Jasiołka” z wędlinami z Podkarpacia
– „Kociołkowanie” – czyli węgierskie salami, wędliny  i papryki
– „Królestwo Pierożka” z pierożkami w siedemdziesięciu siedmiu gatunkach i rodzajach
– „Łysoń” – czyli p. Katarzyna z miodami pitnymi i nie
– „Miasto Win” – czyli wina środkowoeuropejskie i ich brawurowy sprzedawca
– „Pasieka Miodek” z miodkami (również pitnymi)
–  Peukert Sylwia z piernikami i czymś dla dzieci
– „Smaki i Aromaty”, czyli niezwykłe konfitury pani Langowskiej z Kobyłki
– „Stragan Jerozolimski” z żydowskim kawiorem, czulentem i kiełbaskami z grilla
– „Vini e Affini” – włoskie wina (od niedawna w naszym mieście)
– „Viola” – oscypki z grilla i na zimno
– „Wine Fashion” z winami z krajów na „W” (Węgry i Włochy, Wenezuela wkrótce)
–  Winiarze z Villany: panowie Zoltan Gere, Tamas (brat jego) oraz Jozsef Bock

HISTORIA

Lato Leniwców jest organizowane od 2010. Pierwsze edycja miała tytuł „Leniwcem się nie jest, leniwcem się bywa” i trwała długo.
Druga edycja została podzielona na dwie części: na  początku sierpnia 2011 odbył się „Tour de Fromage”. Ładna pogoda, dobre jedzenie i wino ściągnęły na Mały Rynek około 30.000 osób.

Można było skosztować win austriackich, czeskich, francuskich, greckich, gruzińskich, hiszpańskich, izraelskich, południowoafrykańskich, portugalskich, rumuńskich, węgierskich włoskich… Stanął stragan jerozolimski oraz stoiska z kuchnią polską, ukraińską, włoską, węgierską (w tym langosz, przebój CK Wina) – oraz dietetyczną.

Pojawiły się sery greckie i polskie,  krowie, kozie i owcze (m. in. Fga, Magdalenka,  Oscypki Viola).

Film z Tour de Fromage:

W Tour de Fromage wzięli udział:
– firmy winiarskie: Atlantika, Cofeina, Domus Vini, Marani, Przednie Wina, Smaki Grecji, The Fine Food Group, Wine Fashion, Winnacja, Winoman
– restauracje i bary: Dwa Bratanki, Hudy Smalec, Królestwo Pierożka, Polakowski, Smakosz z Chrzanowa, Zielona Kuchnia
A ponadto: pierniki, gofry, kawy, lody, naleśniki, konfitury, kołacze i miody pitne.

Druga część II Lata Leniwców przed nami. Zapraszamy!

Collegium Vini jest szkołą wina. Klub Leniwca prowadzi od października 2009 działalność misyjną
w Warszawie, gdzie uczy mieszkańców stolicy życia zgodnego z wewnętrznym zegarem Leniwców. Działaniom Klubu Leniwca patronuje Mondial Assistance.

Tekst przygotowany prze Collegium Vini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s