Kurs wiedzy o winie

Odbyła się druga część kursu wiedzy o winie w Piwnicy pod Baranami. W pierwszej części, jednodniowej, omówione zostały podstawy wiedzy winiarskiej (podawanie wina, zasady degustowania i omawiania wina, łączenie wina z potrawami). Część druga, dwudniowa, poświęcona była przedstawieniu głównych szczepów i regionów winiarskich.

Można się krzywić, że przecież w ciągu kilku-kilkunastu godzin nie da się przekazać/przyswoić wystarczającej porcji wiedzy na tak bogaty i złożony temat. Myślę, że nikt z uczestników nie miał takich oczekiwać. W trakcie szkolenia uczestnicy mieli okazję poznać różnorodność i bogactwo kolorów, zapachów, smaków – dobra podstawa by zarazić się pasją do wina.

Do tego trzeba dodać dwie niedoceniane wartości takich spotkań – poprzez osobę prowadzącą uczestnicy uzyskali dobry kontakt z krakowskim środowiskiem winiarskich oraz, co niemniej ważne, poznali i polubili się nawzajem – tworzy się kolejne “kółko” degustacyjne. Co nas bardzo cieszy.

W kursie uczestniczyło łącznie kilkanaście osób, szkolenie przygotowała i przeprowadziła sommelier Monika Bielka-Vescovi, certyfikowany nauczyciel Wine and Spirit Education Trust. Kolejne części kursu w przygotowaniu, każda z nich stanowi samoistną całość – można dołączyć do grona uczestników na dowolnym etapie kursu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s