Historia jak z książki

Znacie pewnie ten typ literatury wspominkowej, reprezentowany przez Frances Mayes (Pod słońcem Toskanii), Marlenę de Blasi (Tysiąc dni w Toskanii) czy Ferenca Mate (Winnica w Toskanii). O nowojorczykach podejmujących nowe wyzwania i odkrywających nowe życie w Toskanii. Taką historię, może pozbawioną łzawego sentymentalizmu, mieliśmy ostatnio okazję poznać podczas spotkania degustacyjnego w VINTAGE. Gośćmi spotkania byli Khanh Nguyen i Franco Batzella, właściciele niewielkiej toskańskiej winnicy i winiarni. Para międzynarodowych finansistów po zakończeniu kariery zawodowej zdecydowała się powrócić do Włoch, kupić ziemię w modnej apelacji DOC Bolgheri i założyć winnicę. Był to rok 1999, po parunastu latach ciężkiej pracy, nauki, zbierania doświadczeń zdobyli uznanie. Winnica jest niewielka, o powierzchni 6 ha, roczna produkcja wynosi zaledwie 10 000 butelek. Mimo to ich wina zostały zauważone w winiarskim świecie, są komentowane, wysoko oceniane. Właśnie zainteresowanie ze strony renomowanych pism winiarskich robi nawet większe wrażenia niż wysokie oceny win.

Mottem działania pary sympatycznych winiarzy jest sentencja Quaerendo invenietis – szukajcie a znajdziecie. Przywiązują duże znaczenie do pracy w winnicy, wierząc, że dobre wina mogą powstać tylko z owoców najlepszej jakości. Wina z winiarni Batzella wykonane są z dużą precyzją, wyważone i eleganckie w stylu. Z racji niewielkiej (ok. 5 km) odległości winnic od morza można się w nich dopatrzyć nut słonych, morskich.

Mezzodi 2010 to ciekawe wino białe, skomponowane  w 70% z Viognier i 30% Sauvignon Blanc. Ma dobrą strukturę i równowagę – jest złożone i eleganckie w wyrazie. W nosie wyczuwalne zielone cytrusy, trawa, kamienie, skórka od chleba, potem owoce: gruszki, brzoskwinie i  liczi. Przyjemne na podniebieniu, w smaku jest skórka od grejpfruta, cytrusy, lekka kwasowość, odrobina pieprzu. Wino bardzo przyjemne do picia solo, jak i lekkich sałatek.

Kolejno zaserwowano Pinksy Rose 2009. Pink- bo różowe, -sy bo wyprodukowane w 50% z syrah. Pozostałe 50% stanowi Sauvignon Sauvignon. Kolor łososiowy, w zapachu maliny, czerwone porzeczki, biały pieprz. Nie ma w sobie nic landrynkowego, co jest nieczęste w winach różowych. Eleganckie i zrównoważone, nie nudzi się w piciu, Syrah nadał mu lekko pieprzny smak. Łączy świeżość i dobrą kwasowość wina białego z powagą i budową wina czerwonego. Tym winem celebrowano jeden z etapów Tour d’Italia.

Digia 2009 (50% Cabernet Sauvignon, 40% Syrah i 10% Cabernet Franc) jest podstawowym czerwonym winem tego producenta, dobrej klasy, z ładną owocowością skomponowaną z taninami. Jeszcze młode, jeszcze przed osiągnięciem szczytu swoich możliwości. Mieliśmy okazję spróbować również Digię z rocznika 2010, wino jeszcze zbyt młode do picia, owoc mocny, ale nieułożony, brak eleganckiego wykończenia.

Drugie czerwone wino z winiarni Batzella to PEAN 2007, starzony 1,5 roku w beczkach  barriques, butelkowany w 2009. PEAN jest kupażem 70% Cabernet Sauvignon i 30% Cabernet Franc, intensywny i skoncentrowany. Jego starszy brat czyli TAM 2006, jest przedmiotem dumy winiarzy. Słowo “tam” w języku wietnamskim oznacza pasję, znak na etykiecie to graficzne przedstawienie tego słowa. Całość ma oddawać pasję i osobiste zaangażowanie właścicieli winiarni – jedna miarka pasji to więcej niż trzy miarki umiejętności technicznych. Proporcje szczepów w kupażu zmieniają się w zależności od rocznika, w 2006 r. było to 65% Cabernet Sauvignon i 35% Cabernet Franc. Dojrzewane w beczkach barriques z dębu francuskiego przez 24 miesiące i w butelkach przez 8 miesięcy. Wino bardzo ciemne w kolorze, bardzo intensywne, bardzo treściwe, ale wymagające czasu i cierpliwości by odkryło swój potencjał. PEAN to młodzieniec, który od pierwszej chwili chce się podobać, lecz po chwili gaśnie, TAM to dojrzały mężczyzna, w towarzystwie którego warto spędzić niejeden wieczór.

Degustacji towarzyszyła wystawa zdjęć  Khanh Nguyen z cyklu Storie di Mani e di Vino, czyli Dzieje rąk i wina. Ten fotograficzny projekt ma na celu pokazać jak wiele rąk musi się starać, jak dużo pracy fizycznej i pasji trzeba włożyć w pielęgnację winorośli, zbiory, winifikację, starzenie i kupażowanie by powstało wino. Zdjęcia zostały wykonane w winnicy i winiarni Batzella. Ciekawe i pouczające.

One thought on “Historia jak z książki

  1. Pingback: Winiarskie trendy 2014 | Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s