Szampan i szpilki

Stwierdzenie, że szampan i szpilki dobrze do siebie pasują nie jest zbyt odkrywcze. Niemniej miło jest przekonać się o tym samemu. Okazją była degustacja pięciu stylów szampana zorganizowana przez Restaurację i Winiarnię VINTAGE. Spotkanie prowadziła sommelier w szpilkach – Monika Bielka-Vescovi.

Jako pierwszy został podany Alain Bernard Brut Tradition Premier Cru N.V., nierocznikowy kupaż 60% Chardonnay, 35% Pinot Noir i 5% Meunier. Szampan z podstawowej linii o intensywnym zapachu drożdży, skórki od chleba, po chwili wyczuwalne cytrusy i zielone jabłko. Wino lekkie, o dość wysokiej kwasowości, do picia jako aperitif.

Drugi w kolejości  Billecart Salmon Brut Reserve N.V . to rzadko spotykany blend z przewagą Pinot Meunier, co nadało mu nieco owocowy charakter. Zwrócił uwagę ładnym, nietypowym zapachem z nutami kwiatowymi i zielonych jabłek. Szampan w stylu eleganckim,  bardziej owocowy od poprzedniego, z wyczuwalnym słodkim akcentem. Znany dom szampański, założony w 1819 r., 15 ha własnych upraw, dodatkowe 50 ha w dzierżawie. Wino nagrodzone Grand Prix Magazynu Wino.

Le Mesnil Grand Cru Blanc de Blancs N.V., nazwa Blanc de Blancs wskazuje na szampan jednoszczepowy, wyprodukowany  w 100% z Chardonnay. Wytworzony przez butikową spółdzielnię zlokalizowaną w sercu super prestiżowej Le Mesnil-sur-Oger (stąd pochodzą Krug i Salon). Wino z silnie wybijającą się nutą przejrzałych czerwonych jabłek. Ten styl może się podobać, ale wcale nie musi.

Dwa kolejne wina z parceli Grand Cru przysporzyły nam doznań smakowych z zupełnie innej półki.

Camille Saves Cuvee Rose Brut Bouzy Grand Cru N.V. to eleganckie, wyrafinowane rose. I nie ma potrzeby pisać nic więcej.

Mailly Grand Cru Blanc do Noirs N.V. nazwa Blanc de Noirs wskazuje, że wino zostało wyprodukowane ze szczepów czerwonych  Pinot Noir, Pinot Meunier lub obu tych szczepów. W tym przypadku jest to 100% Pinot Noir, dobrze zbudowany, złożony, ciekawy w smaku i zapachu. Bezsprzecznie najlepsze wino tej degustacji.

Degustację urozmaiciły zabawy smakowo-zapachowe, do czego już zdążyliśmy się przyzwyczaić w wykonaniu pani Moniki “Sommelier w szpilkach”. Próbowaliśmy różnych kombinacji szampanów z przystawkami: szparagi, jajko, wędzony łosoś, pieczona kaczka, kawior. Jedne zestawienia wypadły bardziej udanie, drugie mniej. Wytrwali eksperymentatorzy mogli przekonać się, że potrawy zawierające kwasy (np. szparagi) uwydatniają kwasowość wina, potrawy zawierające białko (np. jajko) łagodzą kwasowość wina, słony smak kawioru powinien być zrównoważony wysoką kwasowością wina, a do wędzonego łososia najlepiej pasowało rose.

Ciekawym doświadczeniem było porównanie tego samego wina pitego z kieliszków o różnym kształcie: standardowym do wina białego oraz wysokim i wąskim.  Wino pite z kieliszka przeznaczonego do szampana wydawało się parokrotnie bardziej aromatyczne i smaczniejsze.

W krótkiej ankiecie przeprowadzonej na zakończenie degustacji uczestnicy wskazali swoje preferencje, w kolejności uzyskanych głosów: rose Saves, Mailly, Bernard, Billecart, La Mesnil.

2 thoughts on “Szampan i szpilki

  1. Pingback: Degustacja szampanów na Konfederackiej 4 | Wino w Krakowie

  2. Pingback: Czy życzą sobie Państwo kieliszek szampana? « Wino w Krakowie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s