III Dni Węgrzyna i CK Wino – festyn na Małym Rynku – część 3

Nasze wrażenia z Małego Rynku przedstawiamy poniżej, relacja jest wycinkowa, subiektywna i oparta na własnych preferencjach i sympatiach. Stoiska przedstawiamy w kolejności zgodnej z ruchem wskazówek zegara, zaczynając od strony ulicy Mikołajskiej.

Miasto Win – kontrowersje

Krakowski importer win (http://www.miastowin.pl), między innymi z Austrii i Węgier. Na stoisku rzucały się w oczy butelki Weingut Frank (Weinviertel, Austria), Csaba Demeter (Eger) i Chateau Henye (Tokaj, druga etykieta Chateau Dereszla). Prezentowana była również winiarnia Karadi-Berger (Tokaj), producent o którym coraz bardziej głośno, którego wina wywołują ostatnio niemałe kontrowersje.

DOMUS VINI – producent z Węgier

Domus Vini (www.domusvini.pl) jest przedstawicielem w Polsce dużego węgierskiego producenta WAY FINE PROVIN KFT. Firma posiada ponad 95 ha upraw winorośli położonych w nie cieszącym się dużym uznaniem regionie Kunsag (na Wielkiej Nizinie Węgierskiej, w połowie drogi pomiędzy Budapesztem a granicą z Serbią), dodatkowo dzierżawi  prawie 500 ha. Roczna produkcja wynosi ponad pięć milionów butelek, w całości przeznaczona jest na eksport.  Oprócz własnych win Domus Vini ma w ofercie dwóch uznanych producentów z Egeru Lajosza Gala i Vilosa Thummerera. Wina tych dwóch producentów Domus Vini wprowadził do oferty znanej sieci handlowej “Krakowski Kredens”. Ciekawostką stoiska był pochodzący od Thummerera  Egri Csillag czyli “Gwiazda Egeru”, kupaż mający być odpowiednikiem Bikavera z win białych.

DIONIZOS – z sentymentu do Monarchii Austro-Węgierskiej

Dionizos to w mitologii greckiej bóg dzikiej natury i winorośli, kojarzy się głównie z orgiastycznym świętem (Dionizje) obchodzonym, gdy młode wino dojrzało już do konsumpcji. Ale Dionizos (www.dionizos.com) to także krakowski sklep, importer od dawna promujący wina z terenów dawnej Monarchii Austro-Węgierskiej, m.in. win SANTOMAS, MOVIA i MARJAN SIMCIĆ – absolutna czołówka producentów słoweńskich, a także świetnych win węgierskich: Ferenc TAKLER z (Szekszard), József BOCK (Villány) – to producenci dobrze znani w Europie. Ozdobą stoiska był 5 puttonowy Tokaj Aszu z 1993 r. z Chateau Pajzos.

Królestwo Pierożka – najsmaczniejsze

Niemal każdy z napotkanych znajomych pytał: a pierogów już kosztowaliście?idźcie koniecznie bo warto. Skosztowaliśmy u pani Ludmiły pierogów: ruskich, chłopskich, kresowych, huculskich, ukraińskich, z grochem, boczkiem i mięsem, rosyjskich pielmieni. Prawdziwa mozaika wielonarodowa i wszystkie smaczne, polecamy. Na co dzień pierogi są dostępne w lokalu przy Rynku Kleparskim 14 (“Stary Kleparz”), (http://krolestwo-pierozka.pl/firma.html).

 

 

DŻIBI BIS – WINE FASHION

Dość zaskakujące zestawienie: wino i moda, a właściwie moda i wino. Firma (http://winefashion.pl/wina) od 1994 roku handluje odzieżą, m. in. kultowymi skarpetami w romby marki BURLINGTON. Kontakty handlowe zaowocowały rozszerzeniem oferty firmy o wina. Obecnie firma oferuje wina Bodegas Victoria z regionu Carinena w hiszpańskiej prowincji Saragossa oraz dwóch mniej anonimowych producentów z Egeru: Vilosa Thummerera i Egri Korona. Ciekawostką stoiska był pochodzący od Thummerera  Egri Csillag czyli “Gwiazda Egeru”, kupaż mający być odpowiednikiem Bikavera z win białych.

INNE STOISKA

Dużym powodzeniem cieszyły się smakołyki węgierskie: lawasz z różnymi dodatkami, precle i ciasto z boczkiem i cebulą, słodka kalacsoda, oraz wędliny (www.papryka-salami.pl): salami, kiełbasa paprykowa,  boczek (peklowany, gotowany i paprykowany abalt) oraz słonina wędzona.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s