Winiarnia Prince Stirbey – odrodzenie tradycji

Winiarnia Prince Stirbey warta jest uwagi z kilku powodów. Po pierwsze urzekła mnie romantyczna historia rodzinna. Austriacki baron ożenił się z rumuńską księżniczką, po czym ciężką pracą przywrócili świetność rodzinnym włościom w południowej Rumuni i zyskali międzynarodową renomę, jako winiarze. Rodzina Stirbey władała posiadłością w Dragasani od początku XVIII wieku. W okresie międzywojennym wina z etykietą Stirbey należały do najbardziej prestiżowych w Rumunii i były serwowane w wagonach restauracyjnych Orient Expressu. Baronessa Ileana, wnuczka Princessy Marii Stirbey, w 2001 roku odzyskała część rodzinnego majątku i dąży do odbudowy rodzinnej tradycji, pozostając w zgodzie z naturą “to natura tworzy nasze wina – winiarz jest tylko ich akuszerem, dbającym by powstawały i dojrzewały w optymalnych warunkach”. Piękne słowa, nieprawdaż?

Po drugie ze względu na olbrzymi potencjał winiarski Rumunii: korzystne położenie na tej samej szerokości geograficznej, co Francja, potężny areał winnic, utrwalone tradycje winiarskie. Po zmianie ustrojowej w 1989 r. produkcja wina w Rumunii ulega przeobrażeniu, miejsce państwowych kombinatów chaotycznie sprywatyzowanych zajmują małe rodzinne przedsiębiorstwa, dbające, o jakość i coraz częściej dysponujące kapitałem i nowoczesną technologią. Zmiany można obserwować na żywo, co samo w sobie jest fascynujące.

Po trzecie Baron Kripp w tradycyjnym sporze o to, co stanowi o istocie wina – nauka czy emocje – jednoznacznie opowiedział sie po stronie emocji. W jego prezentacji nie było słowa o procentach alkoholu, gramach cukru resztkowego czy kwasowości, wyzbył się też chemicznych opisów. Za to dużo uwagi poświęcił opowieści o rodzinie, krajobrazie, tradycji wytwarzania wina w tym miejscu. Lubię, gdy wino jest spersonifikowane, wiąże się z konkretną osobą, opowieścią i emocjami.

Po czwarte wina wytwarzane są, jako jednoodmianowe, bazujące głównie na szczepach autochtonicznych: Cramposie Selectionata, Feteasca Regala, Novac, Negru de Dragasani, Feteasca Neagra – same nazwy przyprawiają o dreszcze. Swój udział mają też szczepy międzynarodowe: Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot. Do starzenia win czerwonych używane są beczki dębowe, oczywiście z dębu rumuńskiego, jakżeby inaczej. Produkcja jest niewielka, wynosi około 100 000 butelek przy areale winorośli 25 ha, niektóre wina wytwarzane są w ilościach wręcz symbolicznych. W trakcie spotkania zaprezentowane zostały 4 wina białe: Cramposie Selectionata 2009, Feteasca Regala sec 2009, Feteasca Regala Genius Loci 2007, Sauvignon Blanc 2009 i 4 czerwone: Novac 2008, Merlot 2007, Negru de Dragasani 2008. Feteasca Neagra 2008. Winiarz odcisnął na winach wyraźne piętno; wina wydają się podobne do siebie, jakby sformatowane według przyjętej koncepcji. Mnie do gustu bardziej przypadły wina białe: blade, o delikatnym zapachu, z żywą i dobrze wyważoną kwasowością. Wina czerwone cechuje miękka owocowość, co wielu osobom może się podobać, mnie ten styl nie przypadł do gustu.

Nawet, jeżeli pierwsze spotkanie z winami Prince Stirbey nie do końca przekonało, to warto do nich wracać, choćby dla opowieści o pięknej księżniczce i mądrym baronie.

One thought on “Winiarnia Prince Stirbey – odrodzenie tradycji

  1. Pan Baron rzeczywiście świetnie opowiada. Niestety ja jestem raczej z tych “technicznych” niż “narracyjnych”… Wina prezentują już średni poziom (jak na Rumunię to komplement). Gdzieś nieco brakuje świeżości i precyzji w aromatach, ale ogólnie nieźle. Druga strona medalu jest jednak taka, że da się już znaleźć w Rumunii kilka co najmniej winiarni z jeszcze lepszym winem, ocierających się powoli jakością o światową klasę… Grubo się nie pomylę wróżąc Rumunii rychłe dołączenie do Węgier i Austrii jako kolejny godny reprezentant regionu.
    Ukłony,
    Sławomir Hapak
    import manager, interwin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s